Søger du en billig weekendtur, som både har interessante museer, og fantastisk Michelin mad på programmet. Så synes jeg du skal overveje Warszawa som en destination. Med en kort flyvetur på blot halvanden time fra Aarhus eller København, kan du være i Polens hovedstad, med alt den har at tilbyde. Måske er det ikke den første by, du har i tankerne, når ordet weekendtur bliver nævnt. Men har du allerede besøgt de klassiske som Paris, London, Rom etc. og trænger til noget lidt ukendt, som samtidig ikke skal være alt for dyrt. Ja så læs med her.

En moderne storby

Før jeg selv var afsted på en weekendtur til Warszawa, kendte jeg ikke ret meget til byen. Men jeg blev positivt overasket over byen og dens muligheder. Byen har en ret karakteristisk arkitektur, set ift. resten af Europa. Faktisk har byen en af Europa’s mest moderne skylines, som står i skarp kontrast til de mange sovjetiske bygninger i centrum samt de mange blokke i udkanten. For mens mange europæiske byer’s centrum bærer på en flere hundrede år gammel historie, ja så er Warszawa’s centrum faktisk meget ny.

Under Anden Verdenskrig blev omkring 90% af Warszawa’s centrum nemlig ødelagt af hhv. tyske og sovjetiske bombardementer. Efter krigen blev Polen, og dermed Warszawa, en del af Warszawapagten og hermed en venskabsrepublik til Sovjetunionen. Byen blev derfor genopbygget i nærmest 100% Sovjettisk arkitektur, hvor Palace of Culture står som ikonnet på denne arkitektoniske stil samt i dag udgør byens varetegn.

Rundt om paladset er der i dag bygget adskillige højhuse i meget moderne stil, og faktisk er Europas højeste bygning lige ved at være færdig ikke langt fra paladset.

Palace of Culture” i centrum af Warszawa

Det eneste som i dag står tilbage efter krigen, er det lille område af byen, som nazisterne mente var blevet bygget af personer med germanske rødder. Derfor lod de denne del blive tilbage. Desuden er der i efterkrigstiden blevet genopbygget mange af de omkringliggende gamle bygninger, herunder kongeslottet som i dag ligger ved siden af den gamle germanske bydel.

Byens spændende historie

Byen bærer som sagt meget præg af den her blanding mellem sovjetisk arkitektur og meget moderne højhuse, som i visse områder ligger meget tæt på hinanden, og skaber en forholdsvis skarp kontrast. Dog havde den sovjetiske stil også ret store armbevægelser, så vi syntes ikke kontrasten blev for skarp.

Anden Verdenskrig og den jødiske historie

Der findes i byen to rigtig gode museer, som jeg klart vil anbefale, hvis man synes Anden Verdenskrig er spændende. De to hedder hhv. POLIN og “Warsaw Uprising museum”. Den første går i dybden med den lange jødiske historie både i Warszawa men også Polen som helhed. Som dansker må jeg indrømme, at noget af den gamle jødiske historie i Polen, var lidt svær at relatere til. Så hvis I får det ligesom mig, når I besøger det, så bare gå hurtigt videre. Den sidste halvdel er nemlig dedikeret til Anden Verdenskrig, den jødiske ghetto samt Holocaust.

Museet giver en dyb men spændende fortælling, som man sagtens kunne bruge mange timer på at opleve. Vi var der i 2,5 time, men jeg vil anbefale at springe noget af starten let over og gå frem til slutningen, så man ikke bruger al sin koncentration på den komplicerede jødiske forhistorie. Men med mindre man selvfølgelig har et særligt forhold til denne.

Noget af den gamle germanske bydel, som tyskerne delvis lod stå

Den jødiske ghetto

Det som mange Anden Verdenskrig interesserede måske har hørt om Warszawa er at byen husede den jødiske ghetto, som faktisk dækkede en ret stor del af Warszawa by under krigen. På sin top boede der mange hundrede tusinde jøder, som blev sat til at yde tvangsarbejde for den tyske krigsmaskine, imens de afventede deres rejse til en af de mange koncentrationslejre. Hvis du vil forberede dig lidt på historien i Warszawa, kan man med fordel se eller gense filmen “The Pianist”, som foregår i byen i krigstiden.

I 1943 forsøger de mange jøder at gøre oprør mod de nazistiske annfektører. Gennem et par måneder forsøger de at bekæmpe nazisterne, og man får på museet et spændende indblik i det liv, der foregik i ghettoen under denne periode.

Til sidst i kampene får jøderne hjælp fra Sovjetunionen, som samtidig var på fremmarch efter den fejllagene invasion fra nazisternes side. Det er dog ikke den hjælp de havde håbet på. Efter russerne har smidt nazisterne på porten, dræber de lederne af oprørsbevægelsen og overtager byen og resten af lande for dem selv. Samtidig har tyskerne under forløbet sønderbombet byen til en grad der minder om ødelæggelserne efter Hiroshima-bomben.

Museet er ret omfattende, og hvis man har interesse, kan man nemt bruge flere timer derinde.

Walking tour

Jeg plejer altid at tage en ‘free walking tour’, når jeg kommer til en ny by. Det giver et fantastisk overblik over byen og dens historie. At guiden er betalt i drikkepenge, gør også at man altid får en ekstra god oplevelse, da der virkelig er incitament for personen laver en god tur.

I Warszawa udbydes der mange gode ture, men desværre kunne jeg kun nå en. Jeg valgte ”Warsaw at War”, hvilket klart kan anbefales. Du kan finde denne tur, og læse mere om de andre ture på selskabet FreeWalkingTours’ hjemmeside her.

Kontrasten mellem det moderne og den sovjetiske stil

Fantastiske restauranter til billige penge

Som så meget andet i Polen, er det også forholdsvis billigt at gå ud og spise. Og som hovedstad har du et væld af muligheder for at vælge, lige den type mad du bedst kan lide.

Michelin restauranter

Hvis du godt kan lide at spise fin mad, men måske er lidt skræmt af de danske priser på Michelin mad, så er Warszawa igen et fremragende bud på en maddestination. Ikke nødvendigvis for deres lokale mad, men for muligheden for at købe mad fra forskellige køkkener til lave polske priser priser.

Hvis I ikke har lyst til at bruge penge på Michelin mad, vil jeg stadig anbefale at I går ind på Tripadvisor og vælger en af de bedste restauranter. Selv de restauranter med flere dollar tegn, som er måden Tripadvisor prisfastsætter deres restauranter, vil stadig være meget billige ift. danske standarder.

I Warszawa er der på nuværende tidspunkt 13 restauranter, som er med i Michelin guiden. Dertil er der adskillige restauranter, som tidligere har været med i guiden samt restauranter som ikke modtog en stjerne i 2021. Læs mere om det nuværende udvalg på Michelin guidens hjemmeside her.

Besøg hos Dyletanci

Vi ville gerne opleve en lokal tasting menu, og valgte derfor restauranten “Dyletanci”. Fra hvad vi kunne forstå på de lokale, så var det helt store for tiden at besøge “Nolita”. Men da det var lidt spontan planlægning, var der selvfølgelig udsolgt hele den weekend, vi var der. I kan læse mere om Dyletanci på deres hjemmeside her eller på deres Tripadvisor side her.

Men Dyletanci skuffede bestemt ikke! Vi fik serveret seks retter, hvor den bedste nok var blåfinnet tun. Det var vildt lækkert! I håbet om at det var billigere at købe vinen seperat, fremfor valget af vinmenuen, valgte vi at købe et glas hvidvin og en flaske rødvin efter sommelierens valg. Det var en smule billigere, men ikke meget. Så hvis jeg skulle gøre det igen, ville jeg nok tilvælge vinmenuen, bare for at få den oplevelse med. Men det er naturligvis helt op til jeres smag.

Tasting menuen hos Dyletanci

Hvor skal jeg sove?

Vi besøgte byen i december 2021, hvor der fortsat var en forholdsvis stor corona forskrækkelse i rejsebranchen. Mange af hoteller i Warszawa var af den grund sat langt ned i pris. Vi var derfor heldige at kunne finde et rigtig lækkert hotel til en rigtig god pris. Selvom det nødvendigvis ikke længere er tilfældet, så kan jeg dog fortsat love, at priserne på hotelværelser selv efter corona er langt billigere end i Danmark.

NYX hotel

Som sagt, så er tilbuddet lige for tiden ikke lige så godt, som da jeg fandt det i december 2021. Men derfor du naturligvis godt vælge det alligevel. Hotellet er ihvertfald helt fantastisk! Helt nyt, lige i centrum og med en fantastisk morgenmad og skøn bar. Vi boede på 16. etage og havde et genialt kig ud over hele byen og skyline.

nyx hotel warsaw booking

Da vi bookede hotellet, gav vi 188 euro for tre nætter med morgenmad. Samme værelse koster nu €222 ved en direkte søgning på hotellets hjemmeside. Så det er en forholdsvis stor stigning. Du har dog mulighed for at booke uden morgenmad til €175,5.

Bemærk, at de på dette hotel skriver en “members only pris”. I mange tilfælde kan det være en fordel at læse på kravene for at blive medlem. Ofte er det nemlig som i dette tilfælde, blot at tilmelde sig som fordelskunde. Ingen krav eller betaling. Dermed sparer du nemt €20 på den samlede pris.

De nuværende priser for NYX hotel Warsaw
Book på Booking.com

Hvordan kommer jeg til Warszawa?

Forbindelserne fra Danmark er, ligesom i artiklen jeg skrev om Kiev og Chernobyl, faktisk rigtig gode. Du kan således flyve direkte til Warszawa fra både Aarhus, Billund og København. Rejser du fra Aarhus, vil du dog sandsynligvis kunne slippe med den billigeste pris. Her servicerer Ryanair nemlig ruten Aarhus til Warszawa Modlin, mens LOT Polish Airlines flyver til den lidt nærmere, Chopin lufthavn, inde i byen fra både Billund og København. Desuden flyver SAS også ruten København til Warszawa, Chopin.

Fra Aarhus

Som sagt er den billigeste pris, I kan finde, ruten fra Aarhus, selvfølgelig leveret af Ryanair. Hvis turen ikke lige er på tilbud den dag du kigger, så læs mere i min artikel ang. Ryanair’s tilbud. Her kan du læse mere om hvor ofte Ryanair holder tilbud under den nuværende corona situation. Du kan således meget ofte være heldig at ramme et spontant tilbud fra Ryanair. Alt dette kan du læse mere om i min artikel her.

Lige nu er ruten dog lukket i januar og februar grundet corona. Men allerede nu kan du finde billige priser til marts og frem.

Ryanair tilbud for 118 kr. t/r fra Aarhus

Fra København

Da både SAS og LOT Polish Airlines flyver fra København, er der en smule mere konkurrence på denne rute. Desværre ingen af de to selskaber det jeg vil kalde lavpris, så priserne er noget højere end de er ved Ryanair fra Aarhus. Priserne svinger dog heller ikke ret meget, og ligger stabilt for begge selskaber lidt under 1000 kr. for en retur billet.

Find fly på Skyscanner
Samme weekend som Aarhus ruten. Dog til en lidt højere pris.

Som regel ser det ud til at LOT er billigst på turen, og de har også flere afgange af vælge i mellem. Du har dog også mulighed for at blande de to selskaber, hvis en bestemt afgang er ekstraordinær dyr.

Hvis du er under 26 år gammel, og de generelle priser for en voksenbillet er meget høje i den weekend du vil afsted på. Ja så har du mulighed for at booke SAS ungdormbilleter på ruten. Fordelen her at de sælges til en fast pris. På denne rute ligger en retur billet med SAS ungdom på 1069 kr. Dette kan du læse mere om i min artikel her. Hvor du også kan finde ruter, hvor besparelsen med SAS ungdom er større. F.eks. turen til Svalbard, som du kan finde her.

Prislejet fra Billund til Warszawa minder meget om det fra København. Men jeg synes ikke det giver mening at flyve fra Billund, når prisen som regel er så meget billigere fra Aarhus. Det skulle dog lige være her i januar og februar, hvor Ryanair ikke flyver Aarhus ruten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Du er måske også interesseret i...