Savner du sol og sommer? Drømmer du om at danse salsa til caribiske takter på en hvid sandstrand? Cuba er den perfekte caribiske destination, som både har spændende historie og kultur samtidig med at vejret og naturen er af højeste klasse.

Inden du tager afsted vil jeg også kraftigt anbefale dig at læse min 2022 guide til Cuba, som er skrevet på baggrund af mit eget besøg til landet i januar/februar i år. Meget har nemlig ændret sig på Cuba efter corona, og hvis ikke du er forberedt hjemmefra, kan det risikere at blive meget dyrt for dig.

Salsa, strand og cigarer: Cuba har det hele

Formår du at se bort fra de mange kontraster, og det meget anderledes økonomiske system, ja så er Cuba et fantastisk land at besøge. Befolkningen er yderst venlig, og de er meget glade for at du som turist, vælger at besøge netop deres land. Selvfølgelig er de også meget interesseret i dine penge, men sådan er det mange steder i verden. Vi oplevede dog ingen ubehageliger på denne front, og generelt bliver turister taget yderst venligt imod.

Den lokale befolkning er et meget glad folk. De kan godt lide at feste og at danse. Når man går rundt i Havana om aftenen, vil du hører de klassiske salsa takter blæse ud af små højtalere overalt i de små hjem. Når der ikke lige er corona, ja så har man som turist også rig mulighed for at deltage i de disse salsa fester. Et godt eksempel vil være på det store plads i Trinidad, hvor der spilles op til dans både blandt lokale og besøgende fra hele verden.

Hvorfor Cuba ser ud, som det gør i dag

Du har sikkert allerede hørt om Cuba. Selvom landet ikke er blandt verdens største, så har landets historie gjort det yderst berømt. Særligt landets rolle under den kolde krig har gjort at landet er blevet nævnt i et utal af nyhedsudsendelser og spillefilm igennem årene.

Krisen som definerede landet

Fra amerikansk side blev landet portrætteret som den lille kommunistiske ø i deres baghave. Netop derfor var det også yderst problematisk da Cuba i 1962 tillod Sovjetunionen at opsætte missiler på øen. Den korte afstand til Florida og resten af USA udgjorde nemlig et meget alvorligt sikkerhedsproblem for amerikanerne. Derfor valgte amerikanerne at blokere for de tilsejlende skibe, et træk som var tæt på at udløse en krig mellem stormagterne. Heldigvis endte det dog aldrig sådan og i dag betegner vi situationen som “The Cuban Missile Crisis” eller på dansk “Cubakrisen”.

Konsekvenserne har stadig betydning i dag

Hvis du som dansker har lagt Den Kolde Krig og Cubakrisen bag dig, så er det fordi du endnu ikke har besøgt Cuba. Landet er nemlig i høj grad fortsat fanget i en tidslomme i noget som minder om 1950-1960’erne. Som turist kender du sikkert dette fra de mange ikoniske amerikanerbiler som farver postkort fra øen. At øen har beholdt de mange amerikaner biler var dog på ingen måde frivilligt. USA har nemlig fastholdt en meget hård embargo på landet. Det er faktisk fortsat sådan, at et containerskib der påsejler en cubansk havn, ikke på lægge til i amerikansk havn det næste halve år.

Befolkningen måtte derfor lære at overleve med de ting som allerede fandtes på øen før embargoen trådte i kraft. Efterfølgende har flere lande i Europa og Canada dog åbnet op for samhandel med Cuba. Som de lokale siger, så er amerikanerbilerne kun derfor 10% amerikanske og 90% europæiske. Således er mange af motorerne i bilerne fra mærker som Renault, Peugeot og Citroën.

To økonomier

Foruden embargoen på varer, så har USA også holdt Cuba udenfor elektronisk betalinger. Det er således fortsat i strid med embargoen at en europæisk bank både handler med USA og Cuba. Derfor er det heller ikke muligt for Cubanere at have en international bankkonto, eller at du som turist kan betale med hverken visa eller mastercard. (Man kan dog bruge kort i få statsejede butikker, hvilket du kan læse mere om i min 2022 guide til Cuba.)

Derfor er økonomien også inddelt i en lokal økonomi som handler i pesos og en international økonomi, hvor handlen foregår i en blanding mellem dollars og euro. Som lokal eller turist kan du således købe lokalt producerede varer såsom mad eller overnatninger for pesos. Men ønsker du at købe en mobiltelefon, ja så skal du skaffe dollars eller euro.

Husk dollars og euro

Som jeg skriver flere gange i min 2022 guide til Cuba, så er det derfor meget vigtigt at huske at medbringe fysiske dollar og euro sedler. Hvis du løber tør for valuta, har jeg i guiden vedlagt en metode til hvordan du i nød kan hæve gennem de såkaldte MLM-butikker.

Rejseplan for et 10 dages besøg

Cuba er et stort land og på en 10 dages tur kan man slet ikke nå at opleve hele landet. Men på 10 dage kan man sagtens nå at snuse til landet og opleve højdepunkterne. Personligt valgte jeg de tre byer hhv. Havana, Viñales og Trinidad. Jeg vil dog anbefale dig at lave en smule research selv, da det kan være, at der er andre områder i landet, som du/I netop vil interessere jer mere for.

På nedenstående kort har jeg vist de tre byer, som vi besøgte. Som du kan se, så mangler vi således hele den østlige del af øen. Men da afstandene, og den måde man skal transportere sig på Cuba, er meget lange og tidskrævende, så valgte vi at afgrænse os til den vestlige del af øen omkring hovedstaden Havana.

Kort over Cuba, og de tre byer du vil besøge på denne tur
DagBy
Dag 1Havana
Dag 2Havana
Dag 3Havana
Dag 4Havana
Dag 5Viñales
Dag 6Viñales
Dag 7Trinidad
Dag 8Trinidad
Dag 9Trinidad
Dag 10Trinidad
Plan over vores 10-dages besøg på Cuba

Den travle hovedstad Havana

Den store Capital bygning i hovedstaden Havana

Vi valgte at dele vores besøg op således. Vi startede med fire dage i Havana, hvor vi gik på opdagelse i byen mens vi nød den lokale stemning og cuisine. Havana er super fed, og du kan få mange dage til at gå ved at gå rundt i den gamle bydel. Men når du har været i Havana i et par dage, begynder du også at savne fred og ro. Byen er foruden dets smukke pladser meget beskidt og rimelig crowded.

Det økologiske paradis Viñales

Udsigten over Viñales, hvor du kan opleve de mange plantager

Derfor gik vores andet stop til Viñales. Viñales er en skøn lille by på landet. Selvom turisterne for længst har fundet byen, så er den omkringliggende natur fortsat meget ægte. Det særlige ved Viñales er at al landbrugsproduktion i området foregår 100% økologisk. Det er sågar forbudt at bruge en traktor til at pløje marken. Efter sigende skulle nogle af de bedste cigarer i landet blive produceret i netop Viñales.

Du kan gennem din Airbnb få tilbud om diverse guidede ture i området. Personligt valgte vi en privat eftermiddagstur, hvilket kostede €10 pr. person. Vær dog opmærksom på, at guiden betaler 90% i skat til staten. Derfor vil et par ekstra euro i drikkepenge gøre meget gavn!

Det autentiske Trinidad

Efter Viñales valgte vi at drage øst på mod byen Trinidad. Trinidad blev grundlagt af spanierne, da de kom til Caribien. Byen bærer derfor stadig meget præg af den spanske arkitektur stil, som man også kunne finde på de ældre bygninger i hovedstaden Havana. Der findes et hav af barer og restauranter i centrum af byen, så det er en dejlig by at holde ferie i som turist. Desuden er Trinidad kendt som en kunstnerisk by, så rundt om i byen finder du utrolig mange hyggelige kunstudstillinger.

Dagstur til nationalpark med vandfald

I byen findes også et statsejet turistkontor, hvor du har mulighed for at købe diverse dagsture. Der tilbydes bl.a. en tur til den nærliggende nationalpark hvor I bliver ført gennem parken og får en forklaring på dens fauna. Herefter slutter I af ved et smukt vandfald, hvor I har mulighed for at bade. Jeg kan personligt anbefale turen, som er en dejlig dagstur fra Trinidad.

Hvis I bestiller turen gennem det lokale turistkontor, så koster turen ca. $40 pr. person. Dette inkluderer transport, guide og frokost. Jeg vil dog mene, at det muligt at klare turen selv. I det tilfælde skal du blot tage en taxa fra Trinidad og ud til nationalparken. Du skal dog være opmærksom på, at du kommer ud et andet sted end hvor I startede. Det vil derfor være en fordel at aftale med taxachaufføren, at han venter ved udgangen til parken.

Tæt på den caribiske strand “Ancon”

Stranden Ancon

Ved Trinidad finder I også en fantastisk strand “Ancon”, som ligger en kort taxatur fra centrum. I kan også leje en cykel, men taxa er klart det nemmest. Særligt hvis I er et par stykker sammen, hvorved prisen på taxaturen bliver meget lav. Selve vejen derud er ikke særlig flot, så det kan ikke anbefales at cykle for selve udsigten.

Hvis I vælger at tage en taxa ned til stranden, så går i blot ned på torvet og finder en taxachauffør. I kan også spørge jeres AirBnB, han/hun kender helt sikkert nogen som vil køre turen med jer. I skal regne med at turen koster ca. $10 hver vej. I skal naturligvis forhandle med chaufføren, men gå efter de $10. Det er meget normalt, at I aftaler et tidspunkt senere på aftenen, hvor chaufføren henter jer fra stranden igen. I kan derfor vælge at forhandle om en samlet pris, hvorved I måske har mulighed for at opnå lidt rabat. Vent dog med at betale hele rejsen til chaufføren kommer og henter jer igen.

Bådtur fra stranden med snorkling ved koralrev

På stranden har I også mulighed for at købe en bådtur i en katamaran. Turen kostede på stranden $10 pr. person for en times sejlads ud til et nærliggende koralrev. Her fik man mulighed for at svømme ved koralrevet med udleveret snorkel og svømmefødder. Båden afgår flere gange om dagen, og kaptajnen går rundt på stranden og hverver turister. Da vi besøgte stranden sejlede de straks da vi tre havde betalt, og vi dermed en privat bådtur.

Man har gennem turistbureauet i byen også mulighed for at købe heldagsture med samme katamaran, hvor I bl.a. har mulighed for at sejle ud til nogle nærliggende øer og bade. Turen kostede dengang ca. $50 pr. person, hvilket også inkluderede mad og drikke undervejs.

På stranden har I også mulighed for at købe en bådtur i en katamaran. Turen kostede på stranden $10 pr. person for en times sejlads ud til et nærliggende koralrev. Her fik man mulighed for at svømme ved koralrevet med udleveret snorkel og svømmefødder. Båden afgår flere gange om dagen, og kaptajnen går rundt på stranden og hverver turister. Da vi besøgte stranden sejlede de straks da vi tre havde betalt, og vi dermed en privat bådtur.

Man har gennem turistbureauet i byen også mulighed for at købe heldagsture med samme katamaran, hvor I bl.a. har mulighed for at sejle ud til nogle nærliggende øer og bade. Turen kostede dengang ca. $50 pr. person, hvilket også inkluderede mad og drikke undervejs.

Visumregler til Cuba

Der er fri indrejse for danske statsborgere. Men landet kræver, at man på forhånd har fået et ‘tourist card’, som skal medbringes på rejsen. Kortet kan man få på den cubanske ambassade i København, eller igennem et af de rejsebureauer, som samarbejder med ambassaden. Den sidste mulighed gør det også muligt at få tilsendt sit ‘tourist card’, hvis man ikke bor i København.

Da jeg ikke bor i København, valgte jeg den sidste mulighed, da jeg således kunne få kortet tilsendt med posten. Efter et par søgninger, valgte jeg at gå med Svane Rejser, som er officielt samarbejdspartner med den cubanske ambassade. Selvom Svane Rejser selv arrangerer ture til øen, har man altså også mulighed for at købe et tourist card, uden ellers at være kunde hos dem.

Nogle steder på nettet står der, at man ikke behøver at skaffe det inden indrejse, men at man i stedet kan få det i lufthavnen. Dette har jeg dog ikke erfaring med, da vi valgte den sikre vej og skaffe det inden afrejse i Danmark. Dokumentet blev også efterspurgt ved indtjekningsskranken i lufthavnen med Air France i Hamborg.

Visumprocessen hos Svane Rejser

Til ansøgningen skal man vedlægge navn, adresse osv. samt et billede af sit pas. Derfra tager Svane Rejser sig af alt det praktiske med at udfylde ansøgningen for dig. Derefter kan du afhente kortet på deres kontor i Bagsværd, eller bede dem sende dig dem posten. Ligemeget hvordan du vælger at modtage kortet, så koster det alt i alt 585 kr. pr. person inkl. fragt.

Efter jeg havde indsendt mine informationer, gik der kun få timer til at jeg modtog en faktura på mail, samt en anvisning til bankoverførsel. Efter bankoverførslen gik igennem, gik der få dage før jeg havde modtaget visum med posten.

Undgå at flyve via USA

Denne pris forudsætter, at du på vejen IKKE mellemlander i USA. Hvis dette er tilfældet, skal du nemlig søge om en anden type ‘tourist card’. Som straf på dit valg af mellemlanding, skal du endvidere betale samlet set 1385 kr. inkl. fragt, hvis du altså vælger at mellemlande i USA på vejen. Ligegyldigt hvor lang tid din mellemlanding er på. Du kan naturligvis undgå dette, hvis du vælger at købe dine billetter gennem AirFrance, som jeg selv gjorde. Du finder artiklen til disse fly lige her.

Du kan læse mere om Svane Rejser og deres udstedelse af cubanske tourist cards, på deres hjemmeside her.

Økonomi: hav euro og dollars med hjemmefra

Økonomien og valuta situation i Cuba er meget ustabil for øjeblikket. For at artiklen ikke kun skulle handle om økonomien på øen, har jeg valgt at lave en separat artikel om den økonomiske situation på øen. Jeg vil kraftigt anbefale dig at læse den inden afrejse, da det ellers kan komme til at koste dig dyrt.

Konklusionen på artiklen er dog, at man som udlænding kraftig bliver anbefalet at have en blanding mellem dollars og euro med sig. Du kan ikke hæve flere, når du først ankommer til øen, derfor vil jeg anbefale dig at have flere med, end du regner med at bruge. Bare for en sikkerheds skyld.

Når du er landet på øen, vil jeg anbefale dig at veksle en smule af dine dollars/euro til de lokale pesos (CUP). Dem kan du bruge på bl.a. cafeer og restauranter. Dollars og euro skal bruges på officielle ture, men der er også mange AirBnB-værter, som foretrækker at blive betalt i dollars/euro.

Hvis du løber i problemer, så læs min guide om at besøge Cuba i 2022. Her beskriver jeg hvordan du i nødsituationer har muligheder for at ‘hæve’ mere lokal valuta.

TIP: Generelt er det altid en god ide, at have en lille ‘nødration’ på mellem $100 og $200 i sin backpack. Med dem kan man komme ud af de fleste situationer.

Dagsbudget i 2022: Hvad koster tingene på Cuba?

Med forbehold for de meget ustabile priser, er her et par eksempler på priser.

At overnatninger og mad er så billigt ift. udflugten og transporten skyldes, at disse ting er styret af regeringen. Private har lov til at tilbyde hhv. overnatning samt at åbne en restaurant. Derfor har du som turist mulighed for at købe disse ydelser meget billigt.

EnhedPris
Overnatning på AirBnB40-50 kr.
Hovedret på en resturant15-25 kr.
Øl12-15 kr.
Udflugt med turistguide300 kr.
Taxatur 10 km75 kr.
Eksempler på priser vi oplevede i foråret 2022

Overnatning på Cuba

Overordnet findes der to muligheder for at overnatte på Cuba. Enten de statsejede hoteller eller de private “casa particulares”. Jeg vil til hver en tid anbefale dig, at vælge at sove hos de lokale. Du vil opleve at du får utroligt meget for pengene, møder super søde værter, samt får lov at opleve den lokale kultur.

Selvom embargoen er meget hård på Cuba, så har AirBnB fået dispensation til at drive virksomhed på Cuba med undskyldningen at de hjælper de cubanske folk. AirBnB er derfor platformen, som du skal bestille dine overnatninger igennem.

Nedenfor kan du se to tilfældigt udvalgte lejemål i hovedstaden Havana. Priserne er vist for to nætter for to personer. Som du kan se, er overnatningerne meget billige i landet.

Et par tilfældigt udvalgte overnatningsmuligheder i Havana på Cuba for to personer i to nætter

Overnatning til støtte for de cubanske folk

Når du bestiller dine overnatninger på AirBnB, kan du blive mødt med en besked om hvad, dit formål med rejse til Cuba er. Du må ikke blive bange, da denne besked er fuldstændig normal procedure. Beskeden kommer fra de amerikanske myndigheder, og er et krav for at AirBnB må trodse embargoen og drive forretning i Cuba. Her skal du blot vælge muligheden, at du besøger landet “for at støtte det cubanske folk“.

Bestil dine overnatninger hjemmefra, eller få hjælp af en ven

Selvom du har mulighed for at benytte AirBnB på Cuba, så skal du være opmærksom på, at du som dansker ikke har mulighed for at betale for AirBnB mens du er afsted. Dette skyldes at det betalingssystem som din danske bank bruger, også er underlagt de amerikanske sanktioner. Du har således ikke mulighed for at betale for overnatningen, da den side, hvor du skal indtaste dine kortoplysninger er blokeret på Cuba.

Du har derfor to muligheder for fortsat at kunne bestille dine overnatninger på AirBnB. Enten kan du vælge at bestille alle dine overnatninger hjemmefra, hvilket vil sikre dig de mest populære overnatningssteder, men som vil koste dig lidt spontanitet undervejs. Alternativt, kan du have en ven eller familiemedlem stående klar uden for Cuba, som så kan logge ind på din AirBnB bruger og betale for din ønskede overnatningsmulighed.

Personligt gjorde vi begge ting, men med tidsforskellen hjem til Danmark vil jeg som udgangspunkt ikke anbefale at booke via ven/familie. Det gør blot bookingprocessen det mere besværlig.

Sådan finder du billige fly til Cuba

Normalt er Cuba ikke den billigste destination at flyve til. Den omfattende embargo og besværlige visumregler ved mellemlanding i USA, har gjort at flybilletterne er holdt sig i den dyre ende. Dette bliver yderligere besværliggjort af at mange søgemaskiner også blokerer for at man kan søge flybilletter til Cuba.

I løbet af 2022 kørte AirFrance dog en omfattende kampagne, som jeg også skrev en artikel om tidligere på året. Desværre er denne kampagne dog ikke længere aktiv. Du skal derfor regne med at en returbillet koster omkring 4000 kr. Men som du kan læse i mit rejsebudget ovenfor, så er flybilletten klart det dyreste, når det gælder en rejse til Cuba. Når du først er landet i landet er det nemlig meget billigt at leve der.

Gå direkte ind på flyselskabernes hjemmeside

Grundet blokaden på flere søgemaskiner, er mit bedste råd til at finde billige fly til Cuba derfor at gå direkte ind på flyselskabernes hjemmeside. Du kan læse min artikel fra dengang AirFrance kørte en kampagne på ruten. I artiklen findes også en guide til hvordan, du kan bruge AirFrance/KLM hjemmesider til at finde billige flybilletter, hvis du vel og mærke er fleksibel med dine rejsedatoer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Du er måske også interesseret i...