Når man rejser, bruger man penge – selvom man prøver, er det svært at komme uden om det. Desværre er det sådan, at det koster penge at bruge penge. Ofte lægger man som forbruger dog ikke mærke til det, da udgiften er gemt som gebyr. Men sådan er det ikke, hvis du betaler for noget i en anden valuta end danske kroner. Her påløber diverse valutatillæg som koster dig unødvendige penge, hver gang du svinger kortet på din ferie.

Denne guide giver dig et overblik over gebyrerne forbundet med betaling i udlandet. Men den viser også hvordan du kan undgå dem og tilmed optjene et cashback på din ferie.

Hvad er valutagebyret?

I dag er det jo nemt at være rejsende. Man kan have sine penge med sig overalt ved hjælp af sit betalingskort. I praksis kan du således være ligeglad med, om beløbet betales i euro, dollars eller noget helt tredje. Dit visa/mastercard virker, og pengene bliver trukket fra din danske konto.

Men har du nogensinde trykket på en af dine udenlandske betalinger i din netbank? Hvis du gør, så opdager du nemlig, at banken tager et par procenter i omregning fra fremmed valutaen til danske kroner. Prisen kan variere en smule fra bank til bank, men som tommelfinger regel tager banken gerne mellem 1% og 2.5% af beløbet i gebyr.

Det lyder måske ikke af meget, men hvis du planlægger en større rejse med et forbrug på 100.000 kr., ja så ender du altså med at betale mellem 1000 og 2500 kr. til banken. Herudover kommer også hævegebyrer på op mod 50 kr. pr. gang, når du hæver kontanter på rejsen.

Heldigvis er der en vej uden om! Endda en vej, hvor du kan få et cashback på dine udenlandske transaktioner. Læs mere nedenfor.

De høje danske valutatillæg

For at finde ud af hvad du betaler i valuta gebyr, skal man lede dybt i betingelserne for brug af sit betalingskort hos sin lokale bank. Du kan dog finde et hurtigt overblik på hjemmesiden påbeløbet.dk, som netop sætter fokus på denne praksis. Det er dog værd selv at google oplysningerne, da tallene på hjemmesiden påbeløbet.dk er regnet som gennemsnit. Visse banker har varierende gebyrsatser alt efter hvor i verden du bruger dit kort.

Som eksempel har jeg her taget Jyske Bank som tager 1.5% i valutatillæg i eurozonen mens det stiger til 2% for resten af verden. Dertil koster det 15 kr. hver gang du hæver valuta i en udenlandsk pengeautomat, hvilket faktisk er billigt sammenlignet med så mange andre danske banker.

Et udsnit over valutagebyrer fra danske banker. Fundet på påbeløbet.dk

Opret en konto i udlandet og spar penge hver gang du betaler

Heldigvis er der en vej udenom det. Selvom det for de fleste danskere kan virke en smule fjernt at oprette et betalingskort i udlandet, så er det faktisk ganske nemt og naturligvis helt sikkert. Du skifter hverken bank eller nem-konto, men opretter blot et betalingskort med en tilhørende udenlandsk konto. Som EU-borger er du fritstillet til at flytte dine penge rundt, og på den måde drage fordel af det store europæiske marked med deres lavere gebyrsatser.

Der findes flere forskellige aktører på markedet som alle tilbyder langt bedre betingelser, end dem vi er vant til i Danmark. Jeg har således taget to forskellige med hhv. Revolut og Crypto.com. Derudover vil jeg også gerne aflive myten om at Lunar Way skulle være billigere at bruge i udlandet. Det kan du læse mere om nederst i artiklen.

Revolut – sikkert udenlandsk betalingskort med statsgaranti

En af de helt store globale aktører indenfor det selvstændige betalingskortsmarked er firmaet Revolut. Virksomheden har over 18 millioner private bruger og over 500.000 erhvervsbrugere. Revolut er EU-reguleret og dine første 750.000 kr. er således dækket i tilfælde af at Revolut går konkurs.

Tidligere havde Revolut kortet flere gratis fordele, men virksomheden har med tiden opsat en freemium model, hvor du kan betale dig til yderligere fordele. Herunder også mere fri valutavekslinger, ATM hævninger samt andre fordele såsom rejseforsikring.

Revolut giver mulighed for at veksle og betale i udlandet ganske gratis

Dækker basale behov for at veksle og hæve

Ved at have et gratis Revolut-kort med på ferie har du mulighed for at hæve 1500 kr. fordelt på op til 5 enkelte hævninger gratis samt veksle penge for 7500 kr. pr. måned. Selvom 7500 kr. ikke dækker en hel måned i sydens sol, så er det rigeligt til de fleste weekendture. Er du derfor ikke væk i længere tid, så er Revolut en åbenlys mulighed for at spare på valuta- og hævegebyrer.

Veksel penge gratis i månederne før din rejse

Bruger du mere end de inkluderede 7500 kr. pr. måned så påløber valutatillæg på 0.5%. Derudover har Revolut desværre indført et weekendtillæg på 1%. En måde at undgå denne grænse samt weekendtillægget er at veksle dine danske kroner til den fremmede valuta i månederne før din rejse.

Hos Revolut har du nemlig mulighed for åbne en valutakonto i hele 28 forskellige valutaer. Hvis du skal til Mexico og regner med at bruge mere end 7500 kr. på en måned, så åbner du eksempelvis en konto i Mexicanske Pesos (MEX) og veksler dine danske kroner til MEX på en hverdag. Dette kan du naturligvis også gøre i månederne op til din rejse. På den måde kan du spare dine penge sammen i Mexicanske Pesos og undgå valutatillægget.

Endvidere kan du med denne metode undgå weekendtillægget, da dine betalinger bliver trukket direkte fra din konto i Mexicanske Pesos uden at du skal betale weekendtillægget. Du kan åbne Revolut valutakonties i mange populære valutaer såsom GBP, USD, EUR osv. Du kan finde alle understøttede konti valutaer her.

God at have i kontante nødsituationer

At du kan fordele dine 1500 kr. på 5 gratis kontanthævninger er genialt at have i de sidste dage af ens ferie, hvor man ikke har lyst til at ‘strande’ med for meget udenlandsk valuta på hænderne. Hvis du i starten af ferien hæver et par tusinde kroner, kan du derfor vælge at bruge dit danske kort, og derfra langsom spæde til med dit Revolut kort.

Gratis top-up fra dit danske kort

Det er meget nemt at bruge Revolut sammen med dit danske kort. I Revolut appen kan du nemt og hurtigt indsætte penge direkte fra din danske kort. Du kan top-up fra kun 100 kr. pr. gang, og det er ganske gratis at fylde penge på dit Revolut kort på den måde. Du kan også opsætte en automatisk opfyldningsaftale fra dit danske kort. Dvs. at når din Revolut konto kommer under eksempelvis 500 kr. så indsætter Revolut automatisk 1000 kr. fra dit danske kort.

Du kan åbne en konto ved Revolut ved at følge linket lige her. Det er gratis at oprette en konto hos Revolut, og det første visa kort er også gratis. Dog skal du betale fragten på 59,99 kr.

Crypto.com – Cashback og høje beløbssatser

En ny spiller på markedet er firmaet Crypto.com. Crypto.com (reklame link) markedfører sig som sådan ikke, som et rejsevenligt betalingskort. Derimod er deres hovedbudskab at de vil integrere kryptovaluta i et almindeligt betalingskort. Jeg vil derfor kun anbefale dette kort, hvis du har en interesse i kryptovaluta og forstår de risici, som er involveret ved at have dine penge i diverse kryptocoins.

Intet månedligt gebyr men stake i deres kryptovaluta

Det koster ikke noget at oprette sig hos Crypto.com og du kan gratis modtage deres “Midnight Blue” kort. Desuden er alle deres kort lavet af metal, hvilket også er en fed feature som ellers kun er forbeholdt betalende kunder hos Revolut og Lunar Way. Som du kan se på næste billede, kan du med dette kort gratis hæve €200 og bruge €2000 hver måned. Mens du ved at stake i deres coin har mulighed for at hæve €400 gratis samt bruge op til €4000 om måneden gratis.

Har du en smule tro på kryptomarkedet, eller planlægger en større rejse. Kan du også vælge at opgradere til et af de andre kort. Dette koster som sådant ikke andet, end at du skal købe og “stake” et fastsat beløb i deres kryptovaluta CRO. At stake betyder, at du låser dine penge i 180 dage. Du kan således ikke hæve eller veksle kryptovalutaen i denne tidsperiode. Derfor bliver du også eksponeret over for kursudviklingen i CRO, men beholder altså det samme antal krypto coins i perioden.

Beløbsgrænserne for Crypto.com

Få cashback ved at opgradere

Ved at stake låses der også op for flere fordele. Blot ved at stake €350 (ca. 2600 kr) fordobles dine beløbsgrænser, så du kan hæve €400 og betale €4000 (ca. 30.000) hver måned gratis. Særligt den høje beløbsgrænse på valutaveksling gør det attraktivt at bruge kortet på en længere backpackrejse. Du skal dog være opmærksom på hvordan, du billigst indsætter euro på dit Crypto.com (reklame link) kort. Læs mere om dette i næste afsnit.

Muligheder for cashback vec Crypto.com

I eksemplet med Jyske Bank vil du på en to måneders rejse uden for EU med et samlet forbrug på 60.000 kr., have brugt 1.200 kr. i valutatillæg samt 15 kr. i hævegebyr hver gang du har hævet penge. Udover at der ikke er valutatillæg, så tilbyder Crypto.com også løbende et cashback på 1% af alle dine transaktioner (op til $25 pr. måned).

Udover cashback på 1% får du også et særligt cashback på 100% af dit spotify abonnement svarende til en abonnementspris på 13.99 USD (ca. 95 kr.) om måneden. Så selvom du har et musik abonnement ved en anden udbyder, vil det kunne betale sig for dig at tegne et Spotify abonnement fordi du får 100% af pengene retur. De større kort inkluderer endvidere også cashback for Netflix, Amazon Prime mv.

Cashback programmer for de forskellige korttyper hos Crypto.com

Dvs. at du på en to måneders rejse vil modtage $50 (350 kr.) i cashback direkte ind på dit kort. Penge som du løbende kan bruge på mere rejse. Derudover modtager du naturligvis også dit 100% cashback for dit spotify abonnement svarende til 190 kr.

Brug Revolut til at overføre euro gratis til Crypto.com

Før du kan få disse fordele skal du dog have vekslet dine penge til euro. Hvis du veksler direkte igennem din bank bliver du som sagt ramt af valutatillæg, hvilket ødelægger hele pointen ved at bruge Crypto.com. Du kan dog oprette en konto hos både Revolut og Crypto.com, hvorved du har mulighed for at overføre euro gratis til Crypto.com via Revolut. Du indsætter således pengene på Revolut, veksler dem til euro og overfører dem derefter med en gratis bankoverførsel til Crypto.com.

Gratis forbrug i lande som ikke er dækket af Revolut’s valutakonti

Skal du rejse til et eller flere lande, som Revolut ikke understøtter som konto valuta, så vil det også være en fordel at veksle dine penge igennem Revolut til euro på forhånd. Hvis du skal rejse i eksempelvis Peru, så har du ikke mulighed for på forhånd at veksle til peruvianske pesos, da de ikke er understøttet som konti valuta af Revolut. I stedet for kan du i månederne inden din rejse gratis veksle til euro på din Revolut konto, og overføre dem til din Crypto.com konto. Da den gratis forbrugsgrænse er hhv. €2000 og €4000 for den gratis kort og det billige opgraderingskort, vil du på den måde kunne bruge flere penge end hvad Revolut tillader på én enkelt måned.

Hvis du synes dette kort lyder interessant eller hvis du har lyst til at læse mere, så er her et link til deres hjemmeside. (reklame link)

Eksempel: samlet besparelse på en to måneders backpackrejse

Hvis vi fortsætter vores eksempel med en to måneders rejse med et forbrug på 60.000 kr. uden for EU, kan vi beregne en samlet besparelse ved at bruge et rejsevenligt betalingskort. Havde du brugt dit betalingskort fra Jyske Bank, eller en anden dansk bank med 2% valutatillæg, så ville du på denne tur have betalt 1.200 kr. i valutatillæg. Derudover kommer som minimum et hævegebyr på 15 kr. hver gang, du hæver penge i hæveautomater.

Lad os for denne tur antage, at du hæver kontanter én gang om ugen. Altså i alt otte gange. Svarende til 120 kr. i hævegebyr. Fordi det er gratis at hæve, vil jeg dog klart anbefale dig at hæve penge oftere, da det aldrig er en god ide at have mange kontanter på sig i udlandet.

Sammenligningsgrundlag: Ved den dyre danske bank skal du betale i alt 1.320 kr. i gebyrer for denne rejse.

Det gratis kort fra Crypto.com

Som sagt kan du naturligvis være smart at veksle mange af dine penge på forhånd hos Revolut, og derefter overføre dem til Crypto.com, når du skal bruge dem.

Men for dette eksempel antager vi at du veksler straks igennem Revolut, og at du derfor skal betale valutatillægget på 0.5% på alt overstigende 7500 kr. pr. måned. Hvis du kun skal rejse i lande, som du på forhånd har mulighed for at veksle penge til på Revolut, giver det ikke mening at overføre til Crypto.com. Kun hvis du ønsker at hæve de gratis €200. Men hvis du rejser i lande som ikke er understøttede, så giver det som sagt mening på forhånd at veksle til euro og overføre dem til Crypto.com. På den måde kan du udnytte det høje gratis loft på €2000 på betalinger.

Samlet skal du betale valutatillæg af 60.000 kr. fratrukket de to gange gratis 7.500 kr. altså i alt. 45.000 kr. Dette svarer til et valutatillæg til Revolut på 225 kr. Hvis vi antager at du til hver hævning hæver maksimum af €200 (1500 kr.) på hvert kort, så vil du have to gratis hævninger pr. måned. Du vil altså have sparet halvdelen af hævegebyret sammenlignet med det danske kort. Derfor skal du samlet for valutatillæg og hævegebyr betale 285 kr. til Revolut. Du sparer altså mere end 1000 kr. ved at skifte til et rejsevenligt betalingskort.

Det stakede kort fra Crypto.com

Hvis du vælger det røde ‘Ruby Red’ kort fra Crypto.com, som kræver at stake på €350, så får du som sagt en række kontante fordele. At du skal stake €350 værd af CRO giver naturligvis en vis risiko, og du kan i teorien miste det hele. Du er dog garanteret at få 570 kr. tilbage for dit spotify abonnement samt at du naturligvis får glæde af selve spotify abonnementet i hele den seks måneders periode. I vores eksempel vil du ramme deres maksimum på $25 om måneden, hvilket giver et samlet cashback efter to måneder på $50 svarende til 350 kr.

Fordi du fortsat skal veksle fra kroner til euro gennem Revolut, skal du fortsat betale 225 i valutatillæg. Men med den øgede gratis hævesats på €400 skal du samlet set ikke betale for at hæve kontanter i dette eksempel. Endvidere så kan fratrække dit cashback på 350 kr. Hvilket vil sige, at du ender på -125 kr. Eller sagt på en anden måde. Du vil tjene 125 kr. ved at bruge kortet fra Crypto.com sammen med Revolut på din rejse.

Lunar Way – En lokal dansk løsning

På det danske marked er der kommet én konkurrent til de traditionelle banker og deres høje gebyrsatser. Firmaet Lunar Way (reklame link) lover således på deres gratis betalingskort “Ingen meningsløse gebyrer”. Men hvis man læser betingelserne betaler man som gratis bruger fortsat 1% i valutatillæg samt mellem 9 og 19 kr. for at hævning af valuta i udenlandske hæveautomater. Lunar Way tager således dobbelt så meget som Revolut, uden et gratis fribeløb på 7500 kr., som du har mulighed for hos Revolut.

Man har dog mulighed for at tilkøbe deres premium kort, hvor både valutatillægget og hævegebyret frafalder. Denne service koster dog 69 kr. om måneden eller 828 kr. om året. Du skal således bruge mere end 82.800 kr. i udlandet eller hæve omkring 40-80 gange, før det har betalt sig hjem. Dog medfølger der også en rejseforsikring samt en række mindre fordele. Men hvis man ikke er interesseret i deres rejseforsikring, kan det for de fleste ikke betale sig at tilkøbe premium.

Læs flere rejse sparetips

Vil du lære at booke hotel smartest? Der kan være mange penge at spare ved at bestille overnatningen via den rigtige side. Læs guiden og lær at navigere i de forskellige hotelportaler.

Studerende? Vidste du at der findes studie- og ungdomsrabat på flybilletter? Læs mine guides til SAS Ungdom, Norwegian Ungdom, Qatar Student Club og Emirates studiebilletter og spar penge på din næste rejse!