Flyforsinkelser er noget af det mest irriterende ved at rejse. De kan opstå pludseligt, og du kan risikere at være fanget i mange timer i en lufthavn. Heldigvis, så er der hvis du flyver med et EU fly rigtig gode vilkår for dig, som bliver forsinket.

Flyselskaberne er nemlig forpligtet til at udbetale en kontant godtgørelse, så længe du er blevet mere end 3 timer forsinket, aflyst eller hvis det er overbooket. Dette gælder på både fly internt i EU eksempelvis Danmark til Italien. Men det gælder også fly ind og ud af EU som eksempelvis USA til Danmark, hvis du har fløjet med et europæisk selskab. Læs mere om det længere nede.

Du kan som kunde være berettiget til helt op til 4500 kr. pr. person. Dvs. at hvis I er en familie på 5 personer afsted, så kan I altså modtage hele 22.500 kr. for blot én enkelt flyrejse. Denne kompensation kræver ingen rejseforsikring, da det er et krav, som flyselskaberne forpligter sig til at efterleve, hvis de skal flyve i EU. Du kan læse mere om dine rettigheder som rejsende på denne side.

Få hjælp til sagsbehandlingen

Selvom det lyder som rigtig mange penge, så er den god nok. Alle flyselskaber har skrevet under på disse vilkår for at få lov til at operere i EU. Hagen er dog, er pengene ikke bliver automatisk udbetalt. Faktisk så kæmper flyselskaberne af og til en brag kamp for ikke at betale dig hvad du egentlig har krav på.

Derfor jeg har til denne artikel allieret mig med selskabet Flypenge.dk (reklame link). Selskabet Flypenge er et blandt flere selskaber, som er sat i verden for at hjælpe os forbrugere til at få udbetalt vores kompensation. Selvfølgelig tager de et gebyr for deres arbejde, men du skal omvendt heller ikke foretaget dig andet end indsende dine oplysninger.

“No cure, no pay” betyder ingen risiko for dig

Selskabet Flypenge.dk er genialt fordi de operere under sloganet “no cure, no pay”. Dvs. at flyselskabet står for alle sagsomkostninger, ligegyldigt hvor store de bliver. Som sagt så er flyselskaberne nogle gange stædige, og sagen bliver derfor taget videre til en advokat.

I de få tilfælde vil din betaling også blive en smule lavere, da advokaten så også skal have en betaling. Flypenge.dk er dog meget transperante omkring deres gebyrer og dermed din udbetaling.

Ansøg hos FlyPenge

Nedenstående tabel er fundet direkte på deres hjemmeside, og viser således hvor mange penge, som du får udbetalt i de forskellige sager baseret på rutens længde, og om der skal involveres en advokat.

fly kompensation

Prøv dine gamle fly – også under corona

Hvis du ligger inde med nogle gamle flyforsinkelser under corona eksempelvis, så har du stadig mulighed for at søge om kompensation. Faktisk kan du få udbetalt kompensation helt frem til 2 år efter, at dit fly blev forsinket eller aflyst.

Hvis du er i tvivl om, så indtast dine oplysninger på FlyPenge nu. Hjemmesiden skal nok fortælle dig, om du har krav på kompensation, hvorefter selskabet går igang med kompensationskravet.

Læs også

Er du studerende? Vidste du at du kan få studierabat på en lang række transportmuligheder, når du skal på ferie? Dette gælder bl.a. SAS, Emirates og Qatar Airways.

Kompensation på indenrigsruter i EU

Regler for kompensation ifb. med fly gælder på alle fly indenfor eller ud/ind af EU. De gælder således også på de meget billige Ryanair fly, som du tager rundt i Europa. Dvs. at du faktisk kan ende med et ret kraftigt overskud, hvis dit fly bliver forsinket.

Hvis du har lidt svært ved at overskue en radius på 1500 km., så har jeg tegnet det på kortet nedenfor. Som du kan se så gælder den lave takst på de fly til bl.a. England, Frankrig og Norditalien. Men hvis du rejser til eksempelvis Spanien, Portugal eller Grækenland, så har du altså krav på den mellemste takst. Her får du udbetalt 2.100 pr. person, hvis sagen ikke bliver overdraget til en advokat.

Kort med en radius på 1500 km fra Danmark

Undtagelse: Gælder ikke for ruter som starter udenfor EU, med selskaber uden EU-licens

Der er en lille undtagelse til reglen om kompensation. Dette gælder hvis ruten som er startet udenfor EU, og bliver fløjet af et ikke-europæisk selskab. Dvs. at hvis du eksempelvis flyver fra Singapore til København med Singapore Airlines, og du bliver forsinket i Singapore, så har du alts ikke ret til at få kompensation.

Reglen gælder dog den anden vej. Så hvis du flyver fra København til Singapore med Singapore Airlines, så har du ret til EU-kompensation.

Hvis du er i tvivl om dit selskab har hovedsæde i EU, og dermed bliver klassificeret som et EU-selskab, så vil jeg anbefale dig at søge gennem FlyPenge.dk (reklame link) alligevel. Som sagt er der ingen risiko for dig, og dermed kun mulighed for at få lidt ekstra penge til den næste rejse.

Den lille undtagelse på reglen om kompensation for ruter startet udenfor EU

Min egen oplevelse med FlyPenge

Jeg har overordnet set været ganske heldig med mine fly. Jeg har således sjældent oplevet forsinkelser på mere end 3 timer. Det gør mig naturligvis uheldig ift. at få kompensation, men samtidig slap jeg for at bruge et utal af timer i en lufthavn.

Nu skete det så endelig, og har derfor brugt FlyPenge (reklame link) til at få hjælp til min ansøgning. Efter jeg havde indtastet mine oplysninger på deres hjemmeside, modtog jeg straks en mail fra en medarbejder.

Ansøg hos FlyPenge

Jeg blev bedt om at uploade mine rejsedokumenter samt at underskrive et dokument, som giver FlyPenge lov at føre sagen for mig. Sagen bliver kørt mod Ryanair, som var mere end 3 timer forsinket på en rute mellem Danmark og England i december.

Flyselskabet har 4 uger til at svare på krav om kompensation. Men som du kan se i næste opslag, så er det naturligvis ikke noget Ryanair har tænkt sig at efterleve.

Min første korrespondance med FlyPenge

Problemer: Ryanair svarer selvfølgelig ikke

Sagen er endnu ikke afsluttet, men Ryanair kæmper imod ved ikke at svare. Heldigvis skal jeg ikke selv bruge tid på at genansøge, da FlyPenge naturligvis står for denne del. De regner med at sende 3 rykker over de næste 50 dage. Hvis de ikke svarer inden da, vil FlyPenge overdrage sagen til en advokat som vil stævne selskabet.

Min anden korrespondance med FlyPenge