Trænger du også til at komme ud og opleve noget igen? Føler du dig en smule indelukket i coronanedlukningen og presset af et eventuelt eksamensræs? Hvis du er med på en vild oplevelse om dagen og noget lækker billigt mad om aftenen. Ja så er din næste destination Kyiv og Chernobyl!

OBS: Grundet den forfærdelige krig i Ukraine, er det naturligvis ikke aktuelt at tage på ferie i landet. Alt støtte til det ukrainske folk, og jeg håber at kunne besøge jeres fantastiske land igen i fremtiden.

Hvorfor så lige besøge Kyiv? Jo udover at have en utrolig spændende sovjetiske historie og nok også den mest kendte atomulykke i verden, så rummer både byen også på en masse andet godt.

Oplevelser i Kyiv

Herunder vil jeg anbefale jer at besøge “Kyiv Pechersk Lavra” og deres hertil hørende “Sacred Caves”. Foruden at være et utrolig smukt dekoreret kloster, så rummer de også på nogle hellige huler, hvor tidligere præster og biskopper ligger begravet. De hellige mænd ligger vel og mærke mumificeret og til fuldt udsyn, hvilket er en meget speciel oplevelse at overvære, mens man går lettere foroverbøjet igennem de dybe huler.

Hvis du tager til byen for at besøge Chernobyl, så vil jeg også særligt anbefale at du besøger museet “Chernobyl National Museum”. På museet kan du opleve en lidt mere personlig fortælling af ulykken fortalt igennem lokale indbyggere fra dengang. Desuden giver museet også lidt udvidede information end hvad guiden på dagsturen kan nå at fortælle.

Om aftenen kan I tage ud og spise rigtig billigt rigtig godt. Sidst i artiklen kommer jeg med et forslag til hvor I kan gå ud og spise første aften. Desuden er det også værd at notere, at Ukraine er det billigeste land i Europa at drikke en øl ude. I Kyiv ligger gennemsnitsprisen på en halvliter fadøl på blot 1 euro! Læs mere om denne rangliste her.

Corona og udenlandsrejse

Men kan man overhovedet rejse lige nu? Svaret er: JA!

Hvis du er bosiddende i Danmark, og er færdigvaccineret, så kræver de nye gældende regler blot, at du lader dig teste 24-timer EFTER du er kommet hjem fra udlandet. Altså hverken karantæne eller betaling for en dyr udenlandsk test.

Hvad så med Ukraine? Jo som så mange andre lande, kræver Ukraine nu også, at man selv som færdigvaccineret skal medbringe en negativ test for at komme ind. Men de accepterer hurtigtests på ligefod med PCR. Den skal bare højest være taget 72 timer inden du lander i Ukraine. Men med en hurtigtest burde det ikke være et problem at nå.

Du kan læse mere om coronareglerne ved indrejse til Ukraine på VisitUkraine, som faktisk har lavet en ganske nem og brugervenlig oversigt. Find den her.

Det berømte Pechersk Lavra i Kyiv

Hvordan er flyforbindelserne til Ukraine?

Måske en smule overraskende, så er der faktisk rigtig gode flyforbindelser mellem Danmark og Ukraine. Det ungarske flyselskab WizzAir flyver således til Ukraine fra både Billund og København flere gange om ugen. Hvis du ikke kender WizzAir, så vil jeg sige, at det minder meget om Ryanair. Men hvor Ryanair flyver til Malaga og Rom, flyver WizzAir i stedet til Kyiv og Bukarest.

Selskabet flyver endda til hele to lufthavne i Kyiv, altså både Zhulhany (IEV) og Boryspil (KBP). Hvor Zhulhany er den gode, da den ligger midt i byen, men Boryspil er den billige lidt uden for byen.

Grundet corona flyver WizzAir for tiden dog kun til Zhulhany, også selvom du på hjemmesiden godt kan vælge Boryspil. I så fald står der blot med småt, at flyet lander og letter fra Zhulhany i stedet.

Priserne på WizzAirøs billetter svinger en del, men de når meget sjælendt helt ned på Ryanair niveau og kun koster 40-50 kr. hver vej. Hos WizzAir skal du regne med, at en billig billet ligger i området 150-200 kr. hver vej.

Hvis der er store prisforskelle på netop de datoer, som du ønsker at rejse på, vil jeg anbefale dig at bruge Momondo, eller en anden søgeportal, og så vælge både Billund og København som dine afrejselufthavne. På den måde kan du være heldig, at ramme en kombination af dem begge, som kan spare dig for et par hundrede kroner.

SPOT TILBUD: Lige nu koster billetterne ca. 600 kr. retur fra Billund & København med mulighed for afrejse allerede her i januar og februar. Wizzair flyver mandag, onsdag og fredag, så du har mulighed for at tage en forlænget weekendtur.

Reaktor 4 fra før de lagde den store stål sackrofag henover

Er det farligt, at besøge Chernobyl?

Det korte svar: nej

Det lange svar: Når du besøger Chernobyl, besøger du verdenshistoriens værste atomulykke. Mange tusinde mennesker er efter katastrofen døde af de skader, som den høje mængde af radioaktivitet har haft af betydning for deres krop.

Der har i årene efter katastrofen været brugt utroligt mange ressourcer på at mindske katastrofens konsekvenser både for lokal samfundet men også for verden som helhed. Og selvom man i dag sagtens kan gå rundt om Chernobyl reaktor nr. 4, som sprang i luften tilbage i 1986, ja så er området altså på ingen måde sikkert endnu. Det vil det først være om mange tusinde år.

Derfor vil du også modtage mere såkaldt ‘baggrundsradioaktivitet’, end du havde modtaget, hvis du var blevet hjemme i Danmark. Den eksta mængde du modtager svarer dog nogenlunde til den samme mængde radioaktivitet, som du ville modtage hvis du fløj tur retur til USA. Når man flyver i 10 km højde, er man nemlig mindre beskyttet mod den baggrundsradioaktivitet, som kommer fra rummet.

The Red Forrest nær Chernobyl er et af de mest forurenede steder på jorden

Sikkerheden på stedet

Når du ankommer til Chernobyl på din tur, skal du igennem en række checkpoints, hvor myndighederne registrerer, hvem som ankommer til stedet. Du skal derfor huske at have dit pas med. Efter lidt klassisk sovjetisk papirarbejde, får du endvidere udleveret en lille halskæde som du skal have på under hele besøget.

Halskæden, som du får udleveret, måler under hele dit besøg hvor meget radioaktivitet, som din krop bliver udsat for. På den måde bliver der ført en smule kontrol med, at du ikke pludselig har modtaget en alt for stor mængde. Jeg spurgte guiden om det nogensinde var sket, og det lød som om at det var uhyre sjælendt, og når det skete, var det kun lige over grænseværdien.

Desuden bliver du ved udgangen til området bedt om at vaske dine hænder og sko, og derefter stille dig i maskine, som ærligt ligner noget fra en dårlig 60’er science fiction film. Maskinen skulle eftersigende scanne din krop for at kontrollere, at der ikke sidder noget radioaktivt materiale på dig. Desuden anbefaler guiderne, at du vasker dit tøj efter besøget.

Den forladte forløstelsespark i Pripyat

Radioaktivt støv er nemlig den største fare for dig som besøgende. Efter katastrofen begravede de sovjetiske myndigheder de øverste lag jord, som var blevet eksponeret for den dødelige mængde radioaktivitet. Denne masse ligger i dag nogle få meter under overfladen, og I vil på dagsturen besøge det område, hvor det farligeste materiale ligger begravet. Området kaldes The Red Forrest, grundet den rødlige farve, som træerne i området fik af kontakten med det højradioaktive materiale.

Netop at et stykke af radioaktivt materiale fra f.eks. The Red Forrest, som blot kan være et støvkorn, flyver op og lander på dig, vil faktisk være den største fare, du vil risikere. Det værste ville faktisk være hvis, du slugte støvet. For hvis det blot lander på dit tøj, så vil det kunne vaskes af dit tøj igen.

Selv her er du dog ikke i nogen særlig risiko, da det fortsat er meget små mængder radioaktivitet, som din krop vil modtage fra det lille sandkorn.

Dagstur til Chernobyl og Prypiat

Der findes et hav af udbydere af ture til Chernobyl. Nogle ture strækker sig endda over flere dage, og lader dig overnatte i nogle af de forladte huse!! Hermed har du rig mulighed for at gå helt i dybden med den forfærdelige historie, som indhyller området omkring Chernobyl kraftværket.

For de fleste, vil en dagstur fra Kyiv dog være rigeligt til at opleve stedet, og mærke historien bag den forfærdelige ulykke. Der er foregået noget karteldannelse på prisen på dagsture, så de i dag ligger nærmest helt fast på $100 (ca. 650 kr) pr. person. Turene tager 12 timer, og inkluderer en frokost nær reaktoren. Frokosten er nu ikke noget at skrive hjem om, så jeg vil nu gerne anbefale dig selv at tage lidt mad med fra Kyiv. Evt. køb det på vejen, når I alligevel stopper og køber morgenmad.

Et udvalg af dagsture fra Kyiv til Chernobyl på GetYourGuide.com

Du kan finde turene gennem en bookingportal som GetYourGuide. Her har du mulighed for at vælge mellem mange forskellige ture. Bemærk, at der kan være små forskelle på turene. F.eks. besøger visse ture ikke Duga radar station, men i stedet bruger mere tid inde i byen Pripyat.

Man har endvidere mulighed for at leje en lille geigertæller af guiderne, hvilket gør turen det mere interessant da man således kan opleve hvordan radioaktiviteten stiger jo nærmere I kommer på reaktoren. Hvis I er et par stykker afsted sammen, så behøver I ikke leje en hver. Måleren giver forskellige alarmer, ved bestemte tærskler, hvilket er der hvor det er interessant at kigge. Guiden har naturligvis også en geigertæller med, men jeg vil anbefale at lejer en selv, da det gør gåturene i bl.a. Pripyat det mere spændende.

Min egen tur

Jeg var selv afsted i 2020, og kan klart anbefale dagsturen. Man når hele området rundt og får et indblik i både selve ulykkestedet og de omkring liggende byer, hvor der den dag i dag, fortsat lever en stædig lokalebefolkning, som nægter at forlade deres ejendom.

Turene starter typisk med at man bliver afhentet i Kyiv tidlig morgen, for derfra at køre de knap to timer op til Chernobyl. På den tur jeg var på, gjorde man et kort stop ca. halvvejs, hvor man havde mulighed for at gå på toilettet samt købe kaffe og morgenmad.

Duga radarstation

Første stop er ved den forladte radarstation, Duga, som ligger nær kræftværkerne. Eftersigende var radaren så kraftig, at den kunne opdage amerikanske ubåde langt ude i Atlanterhavet. Men der skulle næsten også en hel atomreaktor til for bare at drive den!!

Anlægget er 700 meter langt og 150 meter højt, og er et utrolig imponerende syn at opleve i virkeligheden. Under Sovjet var radarsystemet tophemmeligt, og var således fjernet fra alle officielle kort. I dag giver anlægget et uhyggeligt indblik i den stemning, der var mellem øst og vest under den kolde krig.

“Duga” radaren nær Chernobyl

Reaktor nr. 4 & The Red Forrest

Efter Duga raderen fortsætter turen mod reaktor nr. 4, som var den, der sprang i luften. På vejen får man lov at se det enorme område, som Sovjetunionen var ved at opbygge, da katastrofen indtraf. Således er reaktor nr. 4, blot den fjerde ud af seks reaktorer, som man nåede at starte byggeriet på. I alt var det planlagt, at der i området skulle være i alt 12 reaktorer. Derfor er området også enormt og minder om noget, man kunne bygge i et dystopisk SimCity.

Det vilde er endvidere, at Sovjetunionen ikke stoppede byggeriet af hhv. reaktor 5 og 6 efter katastrofen i 1986. Nej, man fortsatte faktisk med at bygge tre år endnu helt ind til 1989. Man stoppede heller ikke med at producere strøm fra reaktorerne 1-3 efter ulykken. Nej, her blev reaktorerne først endeligt lukket ned af den ukrainske regering i år 2000. Vel og mærke 14 år efter ulykken.

I dag er der placeret en enorm stål sarkofag hen over reaktor nr. 4, hvilket hjælper med at holde radioaktiviteten på stedet nede. Derfor kan man også komme ret tæt på, og man kommer på dagsturen til at stå blot ca. 100 meter fra ulykkesstedet.

Omkring reaktor nr. 4 ligger The Red Forrest, hvor jeres minibus også gør et kort stop. Hvis I har valgt at leje en geigertæller, så prøv at holde den ned til jorden ved siden af asfalten. Der går et par alarmer igang, kan jeg godt love.

Pripyat: Den forladte by

Til at drive disse store reaktorer flyttede Sovjetunionen arbejde omkring hundrede tusinde borger, som til dagligt boede i nærheden bl.a. byen Pripyat, Chernobyl samt flere mindre byer i nærheden.

På den guidede tur besøger man bl.a. byen Pripyat, og ser de mange forladte højehuse. Det er også i Pripyat at man finder den kendte forlystelsespark med sit gule forfaldende pariserhjul. Når man går rundt i byen, mærker man tydeligt den mærkelig ro som ligger i byen. Stemningen er utrolig dystopisk, men overbegroede bygninger, som langsomt er ved at falde sammen.

Et forladt klasseværelse hvor dagens lektier stadig ligger fremme

Det er ikke længere tilladt at gå ind i bygningerne, da de nu er i så dårlig stand, at man risikere, at de styrter sammen, mens man er derinde. Derfor går de officielle ture heller ikke derind mere. Men der var visse guides på stedet, som var ligeglad med hvor, du selv gik hen, så længe de militære vagter, som patruljerer i området ikke så det. Det er selvfølgelig helt på eget ansvar.

Man kommer dog også langt med at kigge ind af vinduerne, hvor man tydeligt kan et liv, der pludseligt blev forladt. Indbyggerne i Pripyat blev nemlig evakueret med beskeden om, at det kun var ganske kortvarigt, og at de derfor ikke måtte tage deres ting med.

Restaurantbesøg i Kyiv

Hvad laver man ellers i Kyiv, når man kommer hjem fra en lang dag med besøg hos Chernobyl? Jo jeg vil helt klart anbefale, at I tager ud og spise. Alting er vanvittigt billigt i Ukraine, og de sidste års krise med Rusland har bestemt ikke hjulpet på kursen på den ukrainske valuta.

Som ide vil jeg foreslå, at I besøger den kinesiske restaurant “BAO”. Restauranten ligger lige nu nr. 4 over de bedste “Fine Dining” restauranter i Kyiv. Du kan læse mere om restauranten på deres Tripadvisor side her.

Selvom det måske lyder lidt underligt, at spise god asiatiske mad i Ukraine, så er det faktisk bestemt tilfældet med BAO. Hvor de serverer noget helt igennem fantastisk mad, som faktisk er noget af det bedste asiatiske mad, jeg nogensinde har fået, selv hvis du sammenligner med maden i Asien.

Som eksempel har jeg har vedhæftet deres menukort for nudelretter. For orientering, så koster den øverste ret 337 uah, hvilket svarer til ca. 78 kr.

Selvom 78 kr. sagtens kan gøres billigere i Ukraine, så skal de 78 kr. ses ift. til at vi på Tripadvisor har filtreret efter den dyreste kategori “$$$$”. Ser man på top 5 under samme kategori i København, ryger prisen nemt op i flere hundrede kroner for en hovedret.

Tips til rejsen

Læs også mine guides til hvordan du sparer penge på rejsen, bl.a. hvordan du nemmest og billigst kommer til Billund lufthavn, hvordan du finder den billigeste pris på Booking.com eller hvordan du får dobbelt op på studierabatten hos Flixbus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Du er måske også interesseret i...