Går du med en drøm at opleve det eventyrlige Island med alle dets smukke naturoplevelser? Lige nu er et af de bedste tidspunkter at få den drøm opfyldt. Det nye selskab PLAY har nemlig sat skub i konkurrencen på ruten København til Reykjavik. På den måde kan du nu flyve direkte tur/retur til Island fra Danmark startende fra kun 1000 kr!
Find de billige fly nederst i artiklen!
Indholdsfortegnelse
Den mest fantastiske natur
Jeg tror de fleste har set billeder fra Island før og ved derfor godt, at naturen på øen er helt specielt. Blandingen mellem en vulkanø og det barske atlanterhav gør, at den natur du finder på Island kun findes netop der.
Personligt kan jeg nemt skrive under på, at man på ingen måde bliver træt af at kigge ud af vinduet på sin vej igennem den islandske natur. Du vil på turen kunne opleve storslåede vandfald, frodige landskaber efterfulgt af en helt rå askeørken.
Hvis du endnu ikke er helt overtalt, så vil jeg invitere dig til at tage et kig på de følgende billeder.
Den bedste måde at opleve Island på…
Skal du virkelig opleve Island vil jeg klart anbefale dig at leje en bil. Attraktionerne på Island er nemlig ikke et Eifeltårn i bymidten, men derimod den skønne natur, som er at finde overalt på øen.
Det er derfor langt det bedste, at opleve dette i sin egen bil. På den måde kan man også udvælge de steder, som lige nøjagtig tiltaler dig eller jer. Du kan således også opleve øen i dit eget tempo og gøre dine egne stop. Dette er også langt den bedste måde virkelig at komme i kontakt med øens natur og dens indbyggere.
… er i en Campervan
Hvis du gerne vil opleve den ultimative frihed og samtidig opleve landet på en budgetvenlig måde, så vil jeg personligt også anbefale dig at kigge nærmere på leje af en campervan. På den måde har du mulighed for at sove i din bil, og spare penge på overnatninger, som godt kan være dyre på Island.
Desuden er det super nemt at pakke bilen sammen om morgenen og komme ud på vejen og videre. Der er ikke noget med at gøre lejligheden rent eller checke ud, alt dette klares kun én gang til sidst på ferien.
Personlig erfaring: Vi brugte selv siden CampervanIceland. Selvom priserne umiddelbart starter på 3500 kr. for en uge, så bliver det med forsikring ca. 5000 kr. Men det er selvfølgelig op til en selv, hvor meget forsikring man vil tilkøbe. Tjek også om dit kreditkort eller rejseforsikring evt. dækker noget på lejebiler.
Er det svært at køre bil på Island?
Om sommeren:
Det korte svar: Nej,
Det lange svar: Du kan sagtens klare en uges ferie med manuelt gear på Island, selvom du ikke er vant til at køre bil. Personligt var hverken jeg eller min kammerat vant til at køre bil dagligt, og vi oplevede bestemt ikke at vores ‘manglende’ køreevner betød farlige situationer eller lign. Trafikken på Island ligner meget den i Danmark.
Desuden skal du tænke på, at så snart du kommer ud af Reykjavik kører du på ensporede hovedveje. Om du tager hele Ringvejen eller nøjes med The Golden Ring vil du således opleve store, brede, pæne veje med massere af udsyn.
Hastighedsbegrænsningen ligger på 100 km/t på Island, hvilket er det niveau de fleste biler holder. I vores campervan var der desuden fartpilot, hvilket også er at finde i mange af de almindelige lejebiler. Da alle attraktionerne ligger stort set lige ud til hovedvejen vil I sagtens kunne opleve, at I kun skal skifte gear et par gange på en dag. Du behøver derfor ikke tilkøbe den dyrere automatgear model.
Om vinteren:
Jeg har personligt kun besøgt Island om sommeren, derfor kan jeg desværre ikke komme personlige råd til denne årstid. Jeg vil anbefale, at I kigger andre steder på nettet for vinterguides.
Generelt lyder rådet dog at det sagtens kan lade sig gøre at køre Island rundt om vinteren. Det er trods alt en befolkning, som er vant til frostvejr og snerydning. Men man skal naturligvis være opmærksom på glatte veje, ligesom man kender det fra Danmark om vinteren.
Ringvejen har prioritet, dog særligt omkring hovedstaden Reykjavik. Hvis du vil være helt sikker, er rådet at holde dig til ruten “The Golden Rute“, som du kan læse mere om længere nede i artiklen.
Campingpladser
Det er ikke længere tilladt at campere hvor som helst på Island. Efter det store indtog af turister efter vulkanudbruddet i 2010 er det nu lovpligtigt, at man lejer sig ind på en campingplads. Der er heldigvis rigtig mange campingpladser på Island, og hvis du følger ringvejen rundt, vil du nemt kunne finde ledige pladser.
Der er små forskelle i serviceniveauet på pladserne. Nogle pladser har et ret højt serviceniveau med med gode badefaciliteter og store køkkener. Men du kan også finde pladser som er ret primitive. Generelt vil jeg anbefale, at du læser anmeldelserne af stedet for at vurdere, om komfortniveauet passer til jeres måde at rejse på.
For at finde pladserne er det nemmeste blot at bruge Google Maps. En simpel søgning på campingplads vil vise dig alle tilgængelige pladser. Ofte vil du gennem anmeldelserne kunne læse om priser, faciliteter mv.
Personlig erfaring: Vi brugte selv de pladser som havde bade-, toilet- og køkkenfaciliteter og som samtidig havde fået rimelig gode anmeldelser. På disse pladser skal du regne med at betale ca. 100 kr. pr. person pr. nat. Der er få pladser som er gratis eller næsten gratis, men du skal også regne med faciliteter derefter.
Lejebil på Island
En almindelig lejebil i kombination med hotel er bestemt også en mulighed. På Island lejer de fleste besøgende enten campervan eller almindelig bil, så der er heldigvis mange udbydere og stor konkurrence blandt biludlejningsfirmaerne. Som eksempel har jeg nedenfor fundet billeje i en tilfældig uge på Rentalcars.com (reklame link). Denne pris er meget repræsentativ for en uges leje udenfor højsæsonen. Her kan du få en uge for mellem 2000-2500 kr. uden forsikring.
Det er selvfølgelig en forholdsvis stor udgift set ift. de billige flybilletter. Men man skal huske på at for uden transport og overnatning, koster det ikke noget at opleve Island. Der er ingen entrebilletter til nogle af naturattraktionerne. Du kan blot køre hen og parkere bilen lige ved siden af vandfaldet. Prisen på billejen er derfor ikke kun al transport, det er også alle dine entrebilletter samlet i én pris.
Jeg fandt overstående tilbude på Rentalcars.com (reklame link), som sammenligner priser på udlejningsbiler over hele verden. Hvis du følger ovenstående link, vil du kunne se priser for billeje på de datoer, som du ønsker at rejse på.
Generelle råd til at leje en bil på Island
At leje en bil på Island og i Reykjavik lufthavn er også meget nemt, da lufthavnen ikke er størrer end at alle udlejningsstederne i afgangshallen. Samtidig skal de fleste andre turister med flyet også hente deres lejebil, så tingene foregår på en meget organiseret måde.
De særlige F-veje
På Island er det ikke alle veje som er asfalterede. Særligt på den østlige side vil du opleve veje som er belagt med grus. Dertil kommer der nogle særlig “f-veje”, som er særligt dårlige eller særligt udfordrende at køre på. Her vil du kunne bl.a. opleve vandløb eller mindre floder, som skal krydses i bil. Derfor er det et lovkrav, at man kun kører i en firehjulstrukken bil på disse.
Du skal også være opmærksom på, at din biludlejningsfirma ikke dækker, hvis du tager en almindelig bil ud på disse veje og får brug for hjælp. På Island kan det godt koste mange tusinde kroner at blive hentet, hvis du f.eks. sidder fast flere timers gruskørsel fra nærmeste autoværksted. Derfor skal du være meget påpasselig med dette.
Personlig erfaring: På min egen tur valgte vi af budgetmæssige årsager ikke at leje en firehjulstrukken bil. Selvom vi kørte hele øen rundt oplevede vi ingen begrænsninger ift. attraktioner, vi ville se. Du vil dog kunne køre til mere afsides vandreruter, vandfald og vulkaner med en firehjulstrukken bil. Så det er noget I skal gøre op med jer selv, inden I vælger at leje bil. På en side som Rentalcars.com (reklame link), har I mulighed for at filtrere efter firehjulstrukne lejebiler.
Forsikring
Grundet de mange grusveje samt det generelt barske klima, vil du også nemmere kunne opleve stenslag på rude og rundt på bilen, end du ville i Danmark. Derfor vil jeg også overveje tilkøb af en forsikring en ekstra gang.
Vi hørte om andre danskere, som var kommet ud i uheldige situationer med deres bil. Grundet de store afstande på øen, vil man hurtigt kunne få en meget stor ekstra regning.
Personlig erfaring: Vi tilkøbte forsikringen, men fik oplevede ingen skader. Dog skal det siges, at vi ved aflevering af bilen i lufthavnen heller ikke oplevede det store check af bilens skader, måske fordi vi havde tilkøbt forsikringen.
Tip: Tjek gerne om din egen indboforsikring, forsikring gennem mastercard eller lign. dækker lejebiler. I så fald behøver du ikke tilkøbe særskilt forsikring på Island.
Hvilken rute skal jeg tage på Island?
Der findes populært sagt to forskellige ruter, som egner sig til to forskellige slags turister. Hvis du er på Island i mere end én dag, vil jeg klart anbefale dig at leje en bil, som er den bedste måde at opleve øen på. Personligt valgte jeg den mere omfattende rundtur på hele øen langs The Ring Road. Men hvis man ønsker et mere langsommeligt tempo, eller vil fokusere på nogle vandreture, så kan man nøjes med sin egen fortolkning af The Golden Circle.
Island er større end man tror
Island var umiddelbart noget større end jeg havde regnet med, da vi landede og begyndte at køre. Man ser måske blot øen som værende et stykke land midt ude i Atlanterhavet. Men når man først begynder at køre opdager man, at øen er kæmpestor!
Nedenfor har jeg vedhæftet et kort over den rute, som vi fuldførte på en uge. Vi lavede to afstikkere fra Ring Rute One til hhv. Húsavik og Snæfellsnes halvøen. Samlet set var ruten 1.600 km!
The Golden Circle: Weekendturen
Hvis du kun er på Island i en forlænget weekend, eller blot ønsker mere tid til jer selv, så er et populært valg The Golden Circle. Turen kan også sagtens tages over 4-5 dage, hvor tempoet ikke skal være helt i top. Man kan eksempelvis indkludere en vandretur udover sin sightseeing. Ruten dækker mange af de mest populære attraktioner, som er lokaliseret omkring hovedstaden Reykjavik. Turen er i alt ca. 250 km.
Jeg tog personligt The Ring Road, og vil derfor ikke komme med anbefalinger til at fordele tiden specifikt på The Golden Circle. Men der findes mange artikler bl.a. denne her, som specifikt omhandler ruten The Golden Circle.
I princippet kan du klare hele turen på én enkelt presset dag, men de fleste vil nok foretrækker at fordele attraktionerne ud og gå mere i dybden med dem. Men hvis du er på Island i forbindelse med en mellemlanding til USA eller Canada, eller på anden vis kun har én enkelt dag til at opleve Island, så vil jeg anbefale dig at booke en endagstur gennem GetYourGuide (reklame link).
På GetYourGuide kan du bl.a. finde turen “Fra Reykjavik: Dagstur til Den Gyldne Cirkel og Kerid-krater” (reklame link), som tager 8 timer og viser dig et bredt udsnit af den flotte islandske natur.
The Ring Road: En uges ferie
Hvis du har en uge eller 10 dage på Island, så er det oplagt at køre øen rundt. Øens befolkning er bosat langs vandet og er forbundet af én vej kaldet ringvejen. Ringvejen skiller sig ud ved at være asfalteret hele vejen og generelt også er i god stand. Du kan således sagtens køre 100 km/t hele vejen, som er den lokale hastighedsbegrænsning.
Som du kan se på nedenstående kort vil turen tage dig ca. 1500 km i bil så man skal alligevel køre omkring 200 km hver dag. Men selvom det måske lyder som meget kørsel, så er det jo naturen man er kommet for og tro mig, du bliver aldrig træt af at kigge ud af forruden! Naturen er evigt forskelligt på øen fra frodige marker, til golde ørkener af størknet lava og til bjerge med vandfald der løber langs vejbanen. Desuden har du i bil al mulighed for at gøre stop når det passer dig.
Planlægning og ugeplan
Der findes rigtig mange gode guides på nettet, som kommer med mange forskellige forslag til hvilke attraktioner man skal besøge på hvilke dage. Personligt så synes jeg bestemt I skal bruge en sådan guide til inspiration, men jeg synes bestemt heller ikke, at I skal føle jer begrænset af den. Hvis I har lyst til at køre langt en dag, og se lidt flere attraktioner den dag, så bare gør. I løber ikke tør for ting at se, tro mig.
Som forslag til guides kan I f.eks. bruge denne blog, som har listet en del af de mest populære seværdigheder.
Min egen rute
Personligt lavede vi to afstikkere fra selve Ringvejen. Hhv. tog vi op forbi Húsavik og ud på Snæfellsnes-halvøen. I Husavik har du mulighed for at på hvalsafari, hvilket var meget imponerende! Desuden har de i Húsavik et mere budgetvenligt Blue Lagoon, som også er værd at kigge nærmere på. Snæfellsnes-halvøen skulle også være virkelig smuk, men desværre var der meget dårligt vejr den dag vi besøgte halvøen på. Derfor blev det også en hurtig forbikørsel fra vores side.
Hotel på Island
Hvis du ønsker en smule mere komfort på din rejse, så kan du vælge kombinationen af en almindelig lejebil og hotel. Der findes rigtig mange forskellige overnatningssteder rundt om på Island, og du kan således både bruge Booking.com (reklame link) eller Airbnb til at finde dine overnatninger. Overnatninger på Island er blevet ret dyrt de seneste år. Hos Booking.com (reklame link) koster en billig overnatnig således omkring 1000 kr. pr. nat. for to personer. Men prisen kan nemt stige til op mod 2000 kr. i højsæsonen.
Det skal endvidere bemærkes, at hvis man rejser i højsæsonen, er der stor risiko for at visse overnatningssteder er udsolgte. Derfor kan det med hotel og lejebil være en god ide at booke hjemmefra.
Her er et billigt hotel som ligger på ‘The Golden Route’ (reklame link), som har fået gode anmeldelser.
Rundt på øen finder du også mange feriehytter, som du kan leje. Hytterne er super praktiske og ser rigtig hyggelige ud. Du kan finde nedenstående hytte på linket her (reklame link).
Budget: Lejebil vs. Campervan
Jeg har nedenfor indhentet tilbud på lejebilen fra Rentalcars.com samt fra CampervanIceland. Tilbuddet er tiltænkt for to personer, så for overnatning ved campervan har jeg lagt to camping afgifter per nat.
Begge tilbud er taget fra 18-25 marts 2022, altså prisen i lavsæsonen. Både prisen på alm. lejebil og campervanen stiger sandsynligvis, hvis du planlægger at rejse i højsæsonen. Desuden er det værd at overveje, at både campervan og hotel stiger, hvis øger antallet af personer. Derfor holder prisforholdet nødvendigvis ikke, hvis I er f.eks. 5 personer.
Lejebil + hotel | Campervan + camping | |
Billeje | 2.224 kr | 3.650 kr |
Ekstra fører | 410 kr | 158 kr |
Forsikring | 464 kr | 1.438 kr |
Overnatning | 5.250 kr | 1.400 kr |
SUM | 8.348 kr | 6.646 kr |
Forudsætninger for ovenstående budget
Jeg vælger ved Campervan “premium insurance” som dækker al skade, men som stadig giver en selvrisiko på 50.000 ISK. Ved Rentalcars.com vælger jeg at tilkøbe deres forsikring, som dækker al selvrisiko.
Jeg har ved den første mulighed med hotelovernatninger regnet med en gns. pris på 750 kr. pr. nat. Hvilket er et medium prisleje ift. komfort. Derfor kan I med fordel gå ind på eksempelvis Booking.com (reklame link), og finde overnatningssteder i prislejet 750 kr. pr. nat. Derefter kan I justere overnatningsprisen i budgettet ovenfor. Jeg kan også anbefale jer, at læse min artikel om at bestille hotel billigst.
Desuden skal det siges, at hvis I ønsker at rejse i højsæsonen, så kan det være svært at få fat i det billige og gode overnatningssteder. Denne risiko har I ikke, hvis I vælger Campervan.
Mad på Island er dyrt
Island er meget dyrt, når det kommer til at købe mad. Derfor lavede vi også selv mad alle dagene, hvilket igen var super nemt og hyggeligt i vores Campervan. Her kan jeg desuden klart anbefale, at I handler alt jeres mad i en “Bónus”, som er et islandsk lavprissupermarked. Der findes flere Bónus butikker i Reykjavik-området, samt i de fleste store byer langs Ringvejen. Det skal siges, at det klart kan anbefales at køre efter en Bónus forretning, hvis man ønsker at spare penge.
Alkohol
Alkohol er desværre også meget dyrt. Desuden har de på Island en lignende model som i Sverige med en separat “Systembolaget” kaldet “Vínbúðin”. Vínbúðin har monopol på al salg af alkohol, og i butikkerne koster én enkelt øl 25-30 kr. Så hvis I gerne vil have en øl om aftenen, vil det være billigst at købe en sixpack med fra Tax Free i København.
Flyv til Island fra kun 1000 kr. tur/retur
Som skrevet i starten af artiklen, er der netop nu mange billige fly til Island fra København. Med hele tre udbydere hhv. FlyPlay, SAS og Icelandair, er det nemt at kombinere de tre selskaber så man kan få en returbillet fra kun 1000 kr. Fra København flyver alle tre selskaber, og det vil også være her, man vil kunne få de billigste billetter.
Brug Momondo til at finde kombinationen
Da der er flere udbydere som tilbyder enkeltbilletter, vil jeg anbefale dig at bruge Momondo (reklame link) til at finde en kombinationsbillet mellem alle tre selskaber. Det kan nogle gange være billigst at rejse med to forskellige selskaber. Du skal dog være opmærksom på de forskellige bagageregler ved hvert selskab.
Flyv fra Aarhus, Aalborg, Billund og København
Som du kan læse i min nye artikel fra januar 2023, så kan du i år finde direkte fly fra fire danske lufthavne til Reykjavik i Island. Fra København kan du komme helt under 800 kr. for en returbillet i det tidligere forår. Fra juni 2023 åbner FlyPlay op for de direkte ruter fra Aarhus, Aalborg og Billund. Her kan du finde mange returbilletter for omkring 1000 kr. retur.
Med fire forskellige lufthavne kan du på Momondo (reklame link), også vælge at søge på flybilletter fra flere forskellige lufthavne på en gang. Dvs. at du eksempelvis kan kombinere både Aarhus, Aalborg og Billund, så du er sikker på at få en billig returbillet samt at du kan flyve på datoer, som passer dig bedst.
Flyv uden for højsæsonen og spar penge
Generelt så kan man fra Danmark være heldig at finde billige billetter til Island særligt uden for højsæsonen. Du kan som altid finde prisen på netop de datoer som passer dig bedst på Momondo (reklame link).
Det nye selskab FlyPlay har dog slået hul i markedet og tilbyder utroligt billige billetter til Island. Selskabet kører således med kampagner hvor du kan fly hver vej for under 500 kr. Nedenfor er vist et eksempel i foråret, hvor jeg med en måneds varsel kunne købe billige returbilletter til under 1000 kr. Denne tendens var gældende hele foråret hos FlyPlay, og det ser ud til også at gælde nu til efteråret.
Bagage med FlyPlay
Hos FlyPlay er det kun tilladt at medbringe en personlig genstand. Dvs. en taske på maks 10 kg der ikke fylder mere end 42 x 32 x 25 cm. Hvis du vil medbringe mere, skal du desværre betale ekstra for det. Her er det billigst at betale under bookingen, hvis du ved, at du vil have mere med. Men sammenlign gerne med prisen hos Icelandair/SAS, som har indkluderet kabinekuffert i deres billetter.
Bagage med Icelandair / SAS
Hos Icelandair kan du medbringe noget mere bagage. Her er der nemlig foruden den personlige genstand på 40 x 30 x 15 cm også inkluderet en kabinekuffert, som må fylde 55 x 40 x 20 cm. Det kan derfor være billigst at købe Icelandair-billetten, hvis du vil medbringe en lille kuffert.
SAS ungdom
Er du så “heldig” fortsat at være under 26 år gammel, så har du også mulighed for at bestille SAS ungdomsbilletter mellem København og Reykjavik. De er en smule dyrere end de helt billige fra Icelandair og FlyPlay. Men du kan bruge dem i tilfælde af, at du rejser på populær datoer.
Du kan læse mere i min artikel om SAS ungdomsbilletter her. Men i grove træk koster en ungdomsbillet 750-850 kr. hver vej, og du kan også købe dem som enkeltbillet. Husk at Momondo ikke viser prisen for ungdomsbilletter, du skal derfor manuelt finde billetterne på SAS’s hjemmeside.
Corona restriktioner på Island
Fra og med 25. februar har Island fjernet alle coronarestriktioner inkl. reglerne for indrejse. Der bliver således ikke først speciel kontrol af indrejsendes coronapapirer. Island er derfor åbent for både vaccinerede og ikke-vaccinerede uden krav om tests eller isolation.
Læs mere på den officielle corona hjemmeside fra de islandske myndigheder lige her.