Har du set den nye fjerde sæson af Nul Stjerner med Jan Elhøj og Morten Kirckhoff, og tænker: “Det vil jeg sgu også prøve!”. Jamen så har du fundet den helt rigtige artikel. I tredje afsnit af sæson fire drager Jan og Morten til den tyrkiske millionby, Istanbul. Men ikke for at opleve det som turisterne normalt kommer for. Derimod tager i bedste nul stjerner stil fat på de mindre besøgte dele af byen. De sover i den tyrkiske slum, prøver kræfter med den lokale ret Şırdan samt besøge den forladte slotsby Burj Al Babas.

Selvfølgelig er to rejser aldrig den samme, og det bliver nok desværre svært fuldstændig at gengive rejsen som du så i TV. Men hvis du følger denne rejseide, vil du ihvertfald få lagt grundstenene til en fed rejse. Og hvem ved, måske bliver din endda vildere end Jan og Mortens rejse.

Præmissen for Nul Stjerner og denne artikel

Hvis du ikke har set Nul Stjerner før, eller ikke ved hvad programmet handler om. Så handler det kort fortalt om, at rejse til populære og mindre populære rejsemål, og så ellers gå mod strømmen. Det vil sige, at de i programmet prøver at få det bedste ud af det værste. Som de siger, så kan den bedste oplevelse være gemt der, hvor man mindst venter det.

Endviderer praktiserer Jan og Morten “Urban Exploring”, hvilket vil sige at de går på opdagelse i det menneskeskabte miljø som omgiver os i byerne. Ofte indebærer dette forladte bygninger eller strukturer, hvor man prøver at finde det smukke i det forladte. Jan og Morten har sideløbende med programmet Nul Stjerner således også udgivet bogserien “Abandoned: Forladte Stedet”, som udelukkende handler om urban exploring. Derfor handler programmet i vis grad også om at besøge forladte steder, hvor Jan og Morten bl.a. holder af at overnatte ved eller i disse forladte bygninger.

Hvad du kan bruge denne artikel til

Denne artikel tager udgangspunkt i Nul Stjerners rejseplan. Dvs. at jeg i denne artikel ikke vil beskrive de gængse turistattraktioner i Istanbul. Men hvis du er i Istanbul på eksempelvis en forlænget weekend, så kan du sagtens nå både at besøge de mange populære turistmål, samt et par nul stjerners oplevelser. Jeg har også inkluderet et par forslag til mere ‘almindelige turist oplevelser’ nederst i artiklen.

Jeg har inkluderet de hoteller, hvor Jan og Morten sov i episoden, så hvis du ønsker den fulde oplevelse, så kan du booke en nat på de samme hoteller. Alternativt har jeg også inkluderet et mere almindeligt hotel og hostel, hvilket giver mulighed for at følge i Jan og Mortens fodspor om dagen, men sove på et rigtigt hotel om aftenen. Om du tager overnatningerne med eller ej, så er jeg nærmest sikker på du nok skal få en god tur med en masse sjove oplevelser!

Inspirationsbilleder fra Istanbul

istanbul

Fly til Istanbul

Første skridt er at komme til Istanbul. Dette er heldigvis forholdsvis nemt fra Danmark. Du har direkte forbindelser fra både Billund og København. Istanbul Airlines flyver dagligt fra både Billund og København til IST lufthavnen 25 minutter uden for byen. Mens lavprisselskabet Pegasus Airlines flyver dagligt fra København til Istanbul SAW lufthavn, som ligger 45 minutter uden for byen.

Fra København

Det er klart billigst at flyve fra København. Særligt i kraft af konkurrencen som er skabt af Pegasus Airlines. Hvis du er heldig kan du faktisk finde returbilletter for under 1000 kr. Men som regel ligger prisen på ca. 1200 kr. for en returbillet. Dette gælder både for Istanbul Airlines og Pegasus Airlines, som begge flyver den direkte rute.

Find nedenstående rejse ved at følge linket nedenfor.

Gå til Momondo
københavn istanbul billige fly momondo
En tilfældig uges rejse mellem København og Istanbul

Fra Billund

Hvis du hellere vil flyve fra Billund, så kan det også lade sige gøre. Du skal dog regne med at betale ca. 2000 kr. for en returbillet. Jeg har set dem til 1900 kr. men også ofte til 2200 kr.

Du kan søge efter en lignede rejse på Momondo (reklame link) ved at trykke her.

billund istanbul billige fly momondo
En tilfældig uges rejse mellem Billund og Istanbul

Nul stjerners overnatning i Istanbul

Som skrevet i starten, så er præmissen ved programmet at teste alternative muligheder for at tage på ferie. Ofte så vælge Jan og Morten bevidst de hoteller, som har fået meget dårlige anmeldelser eller på anden vis virker specielle ift. det almindelige hotel besøg. Som man lærer ved at se programmet, så bliver de nogle gange meget positivt overraskede over et ellers udskældte hotel. Andre gange så holder anmeldelserne helt skik, og hotellet er i en meget forfærdelig stand. Men det må man som sagt tage med sig på denne slags rejseform.

Første nat i Istanbul: Element Suites

På den første nat i Istanbul vælger Jan og Morten at besøge det formidable hotel “Element Suites”. Selvom det på billederne ser ganske fine ud, så noterer Jan og Morten at hotellet ligger i det, der betegnes som den ‘værste slum’ i Istanbul. Desuden så ligner billederne på Booking.com på ingen måde det, som vises i episoden. Stedet kan bestemt ikke anbefales på den baggrund, at kvarteret omkring hotellet er meget utrygt særligt om aftenen. Du skal derfor være særligt opmærksom, hvis du vælger dette hotel.

Billederne fra Booking.com, som “Element Suites” har lagt ud

Hvis du alligevel har mod på en overnatning, så kan du mange dage finde hotellet til blot 263 kr. for en overnatning med to personer. Altså kun 131.5 kr. pr. person pr. nat.

Book på Booking.com

Du kan finde hotellet og se nærmere på forskellene mellem billederne på Booking.com, og hvad som Morten og Jan viser i episoden ved at trykke på linket lige her (reklame link). Jeg skal dog på forhånd advare mod at det ikke virkede som om, at dette hotel gav Jan og Morten en positiv overraskelse. Men du kan selvfølgelig være heldig!

Værelset er ofte sat ned til kun 263 kr. for en overnatning for to personer

Anden nat i Istanbul: The Trip Hotel

Til deres anden nat i byen, har Jan og Morten valgte at tjekke ind på “The Trip Hotel”. Som receptionisten i afsnittet så fint får forklaret, så kommer mange af deres gæster netop, når de er på en trip. Du kan finde hotellet ved at bruge dette link (reklame link).

Billederne som The Trip Hotel har valgt at fremvise potentielle gæster

Denne gang ser billederne ikke helt så gode ud, som ved Element Suites. Men til gengæld er prisen også faldet en smule, så vi nede og kun betale 208 kr. for en overnatning. Altså kun 104 kr. pr. person pr. nat. Igen så virkede det hotel også som en oplevelse, så hvis du er klar på at få en oplevelse, så giv det et skud! Men det vil nok være en god ide først at se eller gense Nul Stjerner afsnittet for at forventningsafstemme en smule.

Book på Booking.com
Prisen for en overnatning på “The Trip Hotel” fås fra 208 kr.

Andre overnatningsmuligheder i Istanbul

Du kan naturligvis også vælge at springe de lidt uhumske værelser over, og i stedet sove på et ordentlig værelse mens du nyder de mange Nul Stjerners oplevelser i løbet af dagen. Der er heldigvis mange muligheder for at finde et godt hotel i den store millionby. Priserne ligger generelt noget lavere end du er vant til i Danmark, og du kan således sagtens finde et rigtig godt hotelværelse til blot et par hundrede kroner.

Her har jeg som eksempel fundet følgende tilbud på “Grand Ambiance Hotel”. For en nat i august kan du således få hotellet til blot 468 kr. for en overnatning. Jeg kan selvfølgelig ikke love at samme tilbud gælder, i det tidsrum som du ønsker at rejse på. Men ud fra min egen research ser det ud til, at der for tiden er mange gode tilbud at finde i Istanbul.

Du kan finde nedenstående hotel ved at trykke på dette link (reklame link).

Alternativ kan du bruge dette link og blive ledt til Booking.com’s side for hele Istanbul (reklame link), hvor du kan se aktuelle tilbud for netop dine rejsedatoer.

Book på Booking.com
Tilbud hos Grand Ambiance Hotel i Istanbul

Hostel i Istanbul

Hvis du mere er til hostels, så finder du et rigt udvalg af meget anmelderroste hostels i Istanbul. De gode hostels ligger i prisklassen 120-140 kr. men du kan selvfølgelig være heldig at finde et tilbud ligesom nedenstående Wabi Sabi Hostel. Dette hostel ligger med en imponerende score på 9.7 ud af 1044 anmeldelser, men koster kun 102 kr. pr. person pr. nat. Tryk her for at læse mere om Wabi Sabi Hostel Istanbul. (reklame link)

Book på Hostelworld
Wabi Sabi Hostel Istanbul står med et gennemsnit på 9.7 ud af 1000 besøgende meget højt på skalaen!

Nul stjerners oplevelser i Istanbul

Ligesom ved deres overnatninger, så skal oplevelserne også meget gerne være en smule utraditionelle. På denne tur har de på forhånd planlagt at udforske den forladte slotsby Burj Al Babas, men ellers bliver mange af turens oplevelser improviseret ved hjælp råd fra deres nyfundne ven Nurhan. Nurhan betegner i øvrigt sig selv om Istanbuls Palinka Konge. Du kan læse mere om dette, og besøge restauranten til sidst i afsnittet.

Start med en frokost på Şırdancı Mehmet

Inden du kommer igang med dit ferieprogram, så kan du slå vejen forbi “Şırdancı Mehmet“. Her kan du ligesom Jan og Morten prøve at sætte tænderne i den tyrkiske specialitet: “Şırdan”. Şırdan består af en fåremave pakket med ris, hakkekød og løg.

Om det ser appetitligt ud må du selv bestemme, men jeg er sikker på det er en oplevelse værd!

Den tyrkiske specialitet Şırdan (© www.acunn.com)

Stedet er faktisk ret berømt for netop retten Şırdan. Kokken og ejeren, som bærer samme navn som restaurant, Şırdancı Mehmet, er lidt af en kendis sociale medier. På Instagram har han f.eks. 1.3 millioner følgere. Hans instagram side er forresten også et besøg værd. Hvad der ligner hans kendetegn, er at han går hen til sine siddende gæster og hælder krydderi ud over deres bord, hvorefter han tager deres mad op i hånden og beder dem spise det. På videoerne får han en noget blandet modtagelse fra gæsterne, hvor mange af dem vælger at gå. Men det er åbenbart det som hitter på Instagram i Tyrkiet.

Kokken Şırdancı Mehmet, som står bag restauranten Şırdancı Mehmet, har mere end 1.3 millioner følgere på Instagram

Den forladte slotsby Burj Al Babas

Et af de første stop Jan og Morten gør sig i Istanbul er et besøg ved den forladte slotsby “Burj Al Babas”. Byen skulle have været et ferieparadis for velhavende folk fra særligt Mellemøsten og Asien. Der skulle efter planen have været 732 små slotte, og bygherrerne nåede at starte på hele 587 af dem inden selskabet bag byen gik konkurs i 2019. Siden er byggeriet gået fuldstændig i stå. Derfor står der i dag, et hav af små enkeltvise slotte, hvor det kun er ydersiden som er lavet færdigt. Som Jan og Morten viser i afsnittet, så er bygningerne bygget i utrolige dårlige materialer, og selve slots facaden brækker utrolig nemt af. Dertil kan man i udkanten af byen ane den store bunke af byggeaffald, som bygherrerne heller ikke fik ryddet op inden de gav op.

Lejebil i Istanbul

Som du kan se nedenfor, så ligger Burj Al Babas ca. 3.5 times kørsel fra Istanbul centrum. Du kan naturligvis godt forsøge dig med offentlig transport, men det vil klart være lettest at leje en bil.

Turen mellem Istanbul og Burj Al Babas

Du kan heldigvis billigt leje en bil i Istanbul. Her er f.eks. vist en forlænget weekend fra torsdag til søndag, hvis du vil på opdagelse andre steder nær den tyrkiske storby. Du kan således få en ganske fin Renault Clio for kun 437 kr. eller 145 kr. pr. dag.

Du kan finde nedenstående tilbud fra Rentalcars ved at trykke på dette link. (reklame link)

Lej på Rentalcars
Billeje i Istanbul fra torsdag til søndag

Frisør og massage i Istanbul

Næste skridt i Jan og Morten’s program bliver et besøg ved den anbefalede frisør “Çambeyli Kuaförü”. Som de to hurtigt finder ud af, så får man som kunde ved Çambeyli Kuaförü langt mere end blot en simpel klipning.

Stedet har desværre ingen hjemmeside, men hvis du vil læse mere om stedet så har jeg fundet deres meget aktive YouTube kanal, som de løbende opdaterer med de nyeste massageteknikker, der kan opleves på steder.

Som de reklamerer på deres YouTube kanal, som vist nedenfor, så specialiserer frisøren sig faktisk i en blanding mellem massage og ASMR. Hvis du ikke ved ASMR er, så er det særlige lyde der virker beroligende. Nogle mennesker synes det er rart at falde i søvn til. På en eller anden måde virker det dog ret paradoksalt, at den voldsomme massage samtidig kan virke så beroligende, at man falder i søvn af lyden fra den.

Frisøren Çambeyli Kuaförü er meget aktiv på bl.a YouTube

Hvis du alligevel har mod på at prøve Çambeyli Kuaförü, så finder du frisøren/massøren på adressen: Yenibosna Merkez Mah., Ladin Sok., No:4M, Bahçelievler.

De har åbent i tidsrummet kl. 9-19 mandag til lørdag. Rigtig god fornøjelse!

Skaldyrsmiddag med Palinka kongen

Hvis I skal slutte aftenen af med manér, så kan I lægge vejen forbi den skaldyr restaurant, som Palinka kongen, som Jan og Morten møder på vandpibe baren, anbefaler at de skal gå på.

Restauranten hedder “Ogün” og ligger nær en skøn lille marina kaldet Yeşilköy. Foruden den store skalsdyrsmenu, så synes jeg bestemt I skal vælge at ære Jan og Morten ved at bestille en stor flaske palinka. Hvem ved, måske møder I nogle nye venner ved at dele et par shots ud.

I kan læse mere om restauranten Ogün på deres Tripadvisor side lige her (reklame link).

Andre oplevelser i Istanbul

Foruden de mange Nul Stjerners oplevelser, som I kan opleve i Istanbul, så har byen også meget andet at byde på. Istanbul er bl.a. kendt for sine mange utrolig flotte moskeer, som jeg bestemt vil anbefale, at I ser nærmere på. Af andre oplevelser, inkluderer de mest populære oplevelser i byen en aftentur ned af Bosporus strædet der adskiller Europa og Asien, en traditionel aften med dans eller en guidet tour af både “Hagia Sophia” og “The Blue Mosque”. Du kan se meget mere ved at trykke på GetYourGuide (reklame link) nedenfor.

Køb billig data til rejsen

Hvis du er ved at planlægge en rejse til Istanbul og Tyrkiet, og du fortsat ønsker at kunne bruge din mobiltelefon på rejsen. Så læs min guide til at få billig data på mobilen i udlandet via et eSIM. For Tyrkiet starter priserne ved kun $4.5 (~33 kr) for 1 GB i 7 dage, lige nok data til en forlænget weekend i storbyen. Det er super nemt at installere, og det virker med det samme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Du er måske også interesseret i...